Не е достатъчно само да поставите продуктите в хладилника . За да останат дълго свежи е необходимо да направите правилен график.
Температурата в хладилника би трябвало да бъде между 0 и 4 градуса, за да се предотврати развитието на бактериите .
На горните рафтове съхранявайте остатъците от обяда , напитки, пресни подправки и храните, които са незабавно готови за ядене, защото тук температурата е най-стабилната.
Вратата е най-топлата част от хладилника, затова тук се съхраняват продуктите с естествен консервант.
Майонезата и сок от портокал може да съхранявате на вратите, но млечните продукти и яйцата не е препоръчително да се съхраняват тук, защото бързо се развалят. Тях най-добре е да ги съхранявате на долните рафтове, защото това е най-студената част.
Тук можете да съхранявате и суровото месо и морски дарове. Плодовете и зеленчуците ги поставете в отделни съдове или в чекмеджетата, предназначени за това в хладилника.
Яйцата лесно попиват миризми от другите хранителни стоки, така че ако имате поставено нещо със силен аромат, яйцата поставете далеч от него.
В хладилника е необходимо да оставите достатъчно място за да минава студен въздух.
Прасковите, сливите и крушите не би трябвало да ги съхранявате в близост до зеленчуците. Тези плодове отделят газове, които ускоряват развалянето на зеленчуците.