Пролетното подрязване е неразделна част от грижата за градината. Помага за поддържането на дърветата здрави, повишава тяхната продуктивност и ги предпазва от болести.
Основни принципи на пролетната резитба
Срокове за изпълнение
Работата започва след преминаване на силните студове, обикновено през март или април, преди да започнат да се отварят пъпките.
Подготовка на инструменти
За подрязване ще ви трябват остри градински ножици, ножове и триони. Преди употреба всички инструменти трябва да бъдат добре дезинфекцирани, за да се избегне замърсяване на дърветата.
Резитба цели
- Създаване на правилната форма на короната.
- Премахване на сухи, болни и повредени клони.
- Подобряване на вентилацията и осветлението вътре в короната.
Как да подрязваме ябълкови дървета
Време за резитба : март.
Цел : подмладяване на дървото и създаване на корона, която осигурява равномерно осветление.
Инструкции за подрязване:
- Подрежете централния ствол, така че височината му да не надвишава 2 метра.
- Отстранете всички клони, които растат навътре.
- Скъсете скелетните клони на страничните издънки до 2,5 метра дължина, като премахнете тези, които излизат извън короната.
Как да подрежете круша правилно
Оптимално време : началото на март или края на май, ако не сте успели навреме.
Основна цел : изтъняване на гъстата корона и санитарна обработка.
Стъпки на подрязване:
- Отстранете повредени, сухи и болни клони.
- Оформете младите дървета, за да избегнете прекомерния растеж на короната.
- Подмладете старите круши, като премахнете излишните издънки.
Характеристики на резитба на костилкови овощни дървета (череша, слива, праскова, кайсия, череша)
Защо е важно : Годишното подрязване насърчава постоянни добиви.
Какво да направите:
След засаждането на разсада съкратете основния ствол с 3-4 пъпки.
През втората година съкратете младите издънки, за да стимулирате образуването на плодни клони.
Всяка година отстранявайте клони, които са мъртви, счупени или растат навътре.
Контролирайте височината на дървото, като подрязвате върха му своевременно.
Характеристики на грижите за кайсии и праскови:
Извършете резитба по време на цъфтежа.
Премахнете някои цъфтящи клони, за да предотвратите претоварването на дървото и да осигурите растеж на големи, висококачествени плодове.
Извършвайте подмладяваща резитба ежегодно, тъй като реколтата се формира върху нови издънки.
Какви са ползите от резитбата ?
Короната на дървото става по-добре осветена и вентилирана.
Вероятността от гъбични инфекции е намалена.
Подобрява се качеството на плодовете и се увеличава тяхното количество.
Старите дървета се подмладяват и се удължава периода им на плододаване.
Пролетното подрязване на овощните дървета е ключът към тяхното здраве и висока продуктивност. Редовната грижа ще ви помогне да създадете плодородна градина, която ще ви радва със свежи и вкусни плодове в продължение на много години.