Правя го вместо козунака и няма недоволни: Бърз и лесен ВЕЛИКДЕНСКИ сладкиш със стафиди, за 10 минути готов за фурната

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Правя го вместо козунака и няма недоволни: Бърз и лесен ВЕЛИКДЕНСКИ сладкиш със стафиди, за 10 минути готов за фурната
Правя го вместо козунака и няма недоволни: Бърз и лесен ВЕЛИКДЕНСКИ сладкиш със стафиди, за 10...
8395
Източник: За Жената
Правя го вместо козунака и няма недоволни: Бърз и лесен ВЕЛИКДЕНСКИ сладкиш със стафиди, за 10 минути готов за фурната
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Този вкусен и семпъл Кекс с плодове е идеален за празничната трапеза, внасяйки топлина и радост в дома ви.

Великденските традиции в много култури включват сладкиши, обогатени със сушени плодове, особено стафиди, които символизират изобилието, плодородието и просперитета.

Стафидите със своята сладост и богат вкус се добавят към сладкиши, за да напомнят на общността за надеждата и обновлението, които Великден, празникът на възкресението, носи.

Пригответе този сладкиш за няколко минути и се насладете на празничните моменти с любимите хора на чаша чай или кафе! Ето какво ви трябва за пухкавия и много вкусен Великденски кекс с плодове :

кекс Великден

Снимка: YouTube

Великденски кекс с плодове

Продукти:

  • 300-400 г сушени плодове и ядки (2-3 чаши)
  • 225 г масло (1 чаша)
  • 150 г захар (¾ чаша)
  • 3 яйца
  • 225 г брашно (1 ½ чаша)
  • 1 ½ чаена лъжичка бакпулвер
  • 60 мл мляко (¼ чаша)
  • 2 чаени лъжички ванилов екстракт
  • ½ чаена лъжичка бадем есенция (по желание)
  • глазирани череши (за украса по желание)
  • Забележка: Мерителната чашка е с обем 240 мл. Препоръчителна тава за печене: 25 x 11 x 6 cm (3 Lb) или кръгла форма за торта с гъвкав ръб (среден размер).

Приготвяне:

Загрейте фурната на 170 °C.

Намаслете тавата за печене или я постелете с хартия за печене.

В голяма купа разбийте с миксер 225 г масло и 150 г захар за около 3-4 минути, докато сместа стане кремообразна и светла.

масло със захар

Снимка: YouTube

Добавете 3 яйца едно по едно, като разбивате по 1 минута след всяко яйце. Добавете 225 г брашно и 1 ½ чаена лъжичка бакпулвер.

яйца в маслото

Снимка: YouTube

Разбъркайте за кратко с шпатула или с миксер на ниска скорост. Добавете 2 чаени лъжички ванилов екстракт, ½ чаена лъжичка бадемова есенция (по избор) и 60 мл мляко.

добавяне есенция

Снимка: YouTube

Разбийте още 20 секунди, докато сместа се обедини. Внимателно разбъркайте с шпатула 300-400 г сушени плодове и ядки, като ги разпределите равномерно в сместа.

разбита смес

Снимка: YouTube

сушени плодове в сместа

Снимка: YouTube

По желание добавете отгоре глазирани череши или ги разбъркайте в сместа.

череши в сместа

Снимка: YouTube

Прехвърлете сместа в подготвената тава/форма.

тесто във формата

Снимка: YouTube

Печете в предварително загрята фурна на 170 °C за 50-60 минути или докато клечка за зъби, забодена в центъра, излезе чиста.

изпечен кекс

Снимка: YouTube

Оставете сладкиша да изстине, преди да го разрежете.

кекс сушени плодове

Снимка: YouTube

Сервирайте го с чай или кафе и се насладете на празничната атмосфера на Великден!

великденски кекс

Снимка: YouTube

великденски кекс парче

Снимка: YouTube

Съвет: Съхранявайте сладкиша в херметически затворен съд, за да го запазите свеж няколко дни.

кекс с ядки

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft