Правя 3 фитила, притискам ги в основата и сплитам-Преди това обаче, ето съставките за пухкавия...
5 Април 2024
1992
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Великден е близо и за да се подготвим както подобава за празника, добре е козунаците, които правим, да са пухкави и на конци, като ги разкъсваш. Тази оригинална рецепта гарантира, че козунакът става прекрасен с нея и си за служава да я опитате преди празника, за да знаете, дали можете да разчитате на нея.
Необходими продукти:
- 200 милилитра прясно краве мляко
- 1 цяло яйце
- 50 грама кондензирано мляко
- ½ кафена лъжичка сол
- 20 грама прясна мая
- 70 грама краве масло, разтопено
- 2 супени лъжици майонеза
- ½ чаена лъжичка сода за хляб
- 4-5 капки винен оцет
- 550 грама брашно
За пълнежа:
течен шоколад, мармалад или друго по избор
За намазване:
- 2 яйца
- 1 супена лъжица прясно мляко
- 1 супена лъжица олио
- 1 супена лъжица захар
- 1 супена лъжица заквасена сметана
- захар за поръсване
Начин на приготвяне:
- В купа сипете топлото прясно мляко, цялото яйце, солта, майонезата, разтопеното масло и кондензирано мляко.
Разбъркайте и добавете маята. Сипете содата в лъжица, полейте с оцета и сложете в съда. Разбъркайте хубаво. Прибавете брашното и замесете тесто. Месете, докато спре да лепне по ръцете и съда.
Сложете в чиста купа, покрийте с хавлиена кърпа и оставете на топло, докато удвои обема си.
Щом това стане сложете върху работна повърхност и разделете на 9 равни части. От всяка оформете топка и след това от една с ръка разточете фитил с дължина около 12-14 сантиметра. В средата му сложете от част от течния шоколад и навийте на руло. Повторете с останалото тесто.
Вземете 3 фитил, притиснете в основата им и сплетете на плитка. Повторете с останалите фитили. Сложете всеки козунака в намазнена форма за печене и покройте с хавлиена кърпа. Оставете на топло мястото за 1 час или докато удвоят обема си.
Разбийте цялото яйце заедно със 1 супена лъжица захар и 1 супена лъжица смеатана.
След като козунаците изпълнят формите си, полейте единия козунак със сместа от яйце и сметана. Разбийте 1 яйце заедно с прясното мляко и олиото и намажете останалите 2 козунака. Поръсете с кристална захар и поставете в студена фурна. Загрейте до 180 градуса и печете за 30 минути или до златиста коричка.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари