Празнична Архангелова пита

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Празнична Архангелова пита
Празнична Архангелова пита
admin
Добавена от: admin
14037
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

4 яйца

1 кубче мая – 30 г

300 мл прясно мляко

200 гр. кисело мляко

150 мл вода

1 1/2 кг брашно

1 равна с.л. сол

1 ч.л. захар

1 с.л. олио

жълтъци за намазване

1 к.л. хлебна сода

маргарин за намазване

Разтворете маята в 150 мл хладка вода, като добавите малко захар, малко сол, 1-2 лъжици брашно. Оставете сместа да шупне. Пресейте брашното в тава, оформете в средата му кладенче и счупете вътре яйцата. Добавете останалата сол и захар, прясното мляко, киселото мляко с разтворената в него хлебна сода, олиото и омесете меко и гладко тесто. Може лесно да проверите дали тестото е измесено добре: с нож направете разрез върху него и ако разрезът се разтвори настрани, значи тестото е готово. Оставете топката тесто да втасва на топло, докато удвои обема си. След това го разделете на три части. От всяка разточете голям кръг и намажете с малко маргарин. Поставете ги една върху друга. След това нарежете кръга на по-големи триъгълници. От всеки завийте кифличка и ги редете в намазана обилно с маргарин тава. В средата сложете 3 кифлички. Оставете погачата да втаса повторно, след което намажете с разбит жълтък и по желание поръсете със сусам или ким. Поставете питата в студена фурна и печете на 170-180 градуса за около 55 минути. Изпечената пита поставете върху кърпа и я завийте добре вътре, за да се задуши. 

Автор: lakomnik.bg

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft