Продукти:
1 кокошка (или пиле)
200 г сланина
1 кг кисело зеле
1 к. ч. ориз
1/2 кг кайма
1 глава лук
6 с. л. разтопено масло
1 ч. ч. червено вино
200 г кървавица
20 зърна черен пипер
сол
2-3 с. л. червен пипер (може и лют)
Приготвяне на капама :
На дъното на пръстен гювеч с капак (или на голяма тенджера) се слага нарязаната на парчета сланина. Върху нея се нарежда нарязаното на ленти кисело зеле, а отгоре се поставя пълнената кокошка (или пиле).
Пълнежът се приготвя, като в три супени лъжици от разтопеното масло се запържва нарязаният на ситно лук, докато стане "стъклен". Добавя се каймата и сол на вкус.
Запържва се леко, добавя се червеният пипер, а след това и оризът. Разбърква се добре, залива се с 1 ч. чаша топла вода и се оставя да къкри на слаб огън, докато оризът набъбне. С част от сместа се пълни кокошката, като накрая отворът се зашива. От останалата плънка се навиват сарми и се нареждат върху кокошката. Върху тях се поставя цялото парче кървавица. Капамата се покрива с големи цели зелеви листа.
Докато продуктите се нареждат, около тях се пръскат зърната черен пипер, останалото разтопено масло (или олио) и виното. Посолява се още колкото е нужно – зависи колко е солено зелето, сланината и другите продукти. Налива се и топла вода – толкова, че течността да стигне 2/3 от височината на продуктите. Съдът се похлупва и ястието се пече 3-4 часа в умерена фурна.
Продукти:
1 кокошка (или пиле)
200 г сланина
1 кг кисело зеле
1 к. ч. ориз
1/2 кг кайма
1 глава лук
6 с. л. разтопено масло
1 ч. ч. червено вино
200 г кървавица
20 зърна черен пипер
сол
2-3 с. л. червен пипер (може и лют)
Приготвяне на капама :
На дъното на пръстен гювеч с капак (или на голяма тенджера) се слага нарязаната на парчета сланина. Върху нея се нарежда нарязаното на ленти кисело зеле, а отгоре се поставя пълнената кокошка (или пиле).
Пълнежът се приготвя, като в три супени лъжици от разтопеното масло се запържва нарязаният на ситно лук, докато стане "стъклен". Добавя се каймата и сол на вкус.
Запържва се леко, добавя се червеният пипер, а след това и оризът. Разбърква се добре, залива се с 1 ч. чаша топла вода и се оставя да къкри на слаб огън, докато оризът набъбне. С част от сместа се пълни кокошката, като накрая отворът се зашива. От останалата плънка се навиват сарми и се нареждат върху кокошката. Върху тях се поставя цялото парче кървавица. Капамата се покрива с големи цели зелеви листа.
Докато продуктите се нареждат, около тях се пръскат зърната черен пипер, останалото разтопено масло (или олио) и виното. Посолява се още колкото е нужно – зависи колко е солено зелето, сланината и другите продукти. Налива се и топла вода – толкова, че течността да стигне 2/3 от височината на продуктите. Съдът се похлупва и ястието се пече 3-4 часа в умерена фурна.