Празнична млечна погача за Йордановден - всяко късче се топи в устата

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Празнична млечна погача за Йордановден - всяко късче се топи в устата
Празнична млечна погача за Йордановден - всяко късче се топи в устата
125326
Празнична млечна погача за Йордановден - всяко късче се топи в устата
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Може ли празник без празнична погача ? Специално за днешния Йордановден ви представяме рецептата на невероятната Млечна погача , която ще се превърне в гордостта на всяка домакиня! Тестото по тази рецепта е наистина разкошно - меко и вкусно като памук и изключително лесно за приготвяне. Интересен е и начинът на оформяне на празничния хляб - вижте в подробната рецепта по-долу:

празнична млечна погача

Празнична млечна погача за Йордановден

Продукти:

800 г меко пшенично брашно (тип 450, 480 или 500)

450 мл топло прясно мляко

150 г кисело мляко

50 г масло

10 г суха мая (1,5 пак. или 30 г прясна мая, 2/3 кубче)

1,5 чаена лъжичка захар (около 10 g)

1,5 чаена лъжичка сол (15 g)

Приготвяне: 

Сложете цялото брашно в малка, но широка купа и направете малка дупка в средата. Добавете сухата мая и 1,5 ч.л.

захар. Загрейте малко млякото (не трябва да е горещо, а хладко) и просто добавете малко там, където сте сложили маята.

купа с брашно

захващане мая

Разбъркайте в средата, докато маята леко се разтвори и оставете за 5 минути. Към брашното добавете 1,5 ч.л. сол, а в средата 150 г кисело мляко и 50 г краве масло, предварително размекнато на стайна температура, и накрая добавете останалото мляко.

тесто с кисело мляко

Замесете тесто от тези съставки, но не го месете много, а колкото да се комбинират всички съставки. Не е нужно да месите много, защото в началото трябва да е доста меко.

лепкаво тесто

Важно е само да съберете всички остатъци от купата в тестото, така че да няма сухи съставки по стените. Също така, не добавяйте повече брашно, въпреки че тестото е лепкаво, оставете го такова, каквото е.

Покрийте с памучна кърпа и оставете за 15 минути на стайна температура. След това добавете още малко брашно и замесете фино и меко тесто, незалепващо под пръстите. Месете до получаване на фина и равномерна структура с минимално добавяне на брашно.

гладко тесто

След това оставете тестото да втаса отново за около 30 минути, както преди. След като изтече времето, поръсете работната повърхност с малко брашно и прехвърлете тестото върху нея. 

втасало тесто

Разточете тестото първо с ръце, а след това с точилка до дебелина 3 мм.

кора от тесто

На ръба, където ще завършите разточването на тестото, го разтегнете още малко. В близост до този ръб направете в тестото по-малки успоредни разрези с дължина няколко см, както е показано на снимката.

Навийте тестото на руло от другата страна към разрезите и оформете затворен кръг като пръстен, като двата края се допират един до друг. 

руло от тесто

Прехвърлете тестото в намазнена или покрита с хартия за печене тава и оставете да втаса още половин час или повече, в зависимост от температурата в кухнята.

питка кравай

Преди печене намажете тестото с разбит жълтък и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25 минути. 

тесто с жълтък

Печенето обаче отново зависи от силата на фурната. Когато изпечете питката, я намажете с малко олио за допълнителен блясък. 

зачервена погачазачервена погачазачервена погача

лъскава погача

Покрийте с кърпа и оставете да изстине леко. 

Да ви е сладко!

млечна погача

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft