Може ли празник без празнична погача ? Специално за днешния Йордановден ви представяме рецептата на невероятната Млечна погача , която ще се превърне в гордостта на всяка домакиня! Тестото по тази рецепта е наистина разкошно - меко и вкусно като памук и изключително лесно за приготвяне. Интересен е и начинът на оформяне на празничния хляб - вижте в подробната рецепта по-долу:
Празнична млечна погача за Йордановден
Продукти:
800 г меко пшенично брашно (тип 450, 480 или 500)
450 мл топло прясно мляко
150 г кисело мляко
50 г масло
10 г суха мая (1,5 пак. или 30 г прясна мая, 2/3 кубче)
1,5 чаена лъжичка захар (около 10 g)
1,5 чаена лъжичка сол (15 g)
Приготвяне:
Сложете цялото брашно в малка, но широка купа и направете малка дупка в средата. Добавете сухата мая и 1,5 ч.л.
Разбъркайте в средата, докато маята леко се разтвори и оставете за 5 минути. Към брашното добавете 1,5 ч.л. сол, а в средата 150 г кисело мляко и 50 г краве масло, предварително размекнато на стайна температура, и накрая добавете останалото мляко.
Замесете тесто от тези съставки, но не го месете много, а колкото да се комбинират всички съставки. Не е нужно да месите много, защото в началото трябва да е доста меко.
Важно е само да съберете всички остатъци от купата в тестото, така че да няма сухи съставки по стените. Също така, не добавяйте повече брашно, въпреки че тестото е лепкаво, оставете го такова, каквото е.
Покрийте с памучна кърпа и оставете за 15 минути на стайна температура. След това добавете още малко брашно и замесете фино и меко тесто, незалепващо под пръстите. Месете до получаване на фина и равномерна структура с минимално добавяне на брашно.
След това оставете тестото да втаса отново за около 30 минути, както преди. След като изтече времето, поръсете работната повърхност с малко брашно и прехвърлете тестото върху нея.
Разточете тестото първо с ръце, а след това с точилка до дебелина 3 мм.
На ръба, където ще завършите разточването на тестото, го разтегнете още малко. В близост до този ръб направете в тестото по-малки успоредни разрези с дължина няколко см, както е показано на снимката.
Навийте тестото на руло от другата страна към разрезите и оформете затворен кръг като пръстен, като двата края се допират един до друг.
Прехвърлете тестото в намазнена или покрита с хартия за печене тава и оставете да втаса още половин час или повече, в зависимост от температурата в кухнята.
Преди печене намажете тестото с разбит жълтък и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25 минути.
Печенето обаче отново зависи от силата на фурната. Когато изпечете питката, я намажете с малко олио за допълнителен блясък.
Покрийте с кърпа и оставете да изстине леко.
Да ви е сладко!