Празнична плетена погача - и за Димитровден, и за Гергьовден! Лесна и мека като памук по тази рецепта:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Празнична плетена погача - и за Димитровден, и за Гергьовден! Лесна и мека като памук по тази рецепта:
Празнична плетена погача - и за Димитровден, и за Гергьовден! Лесна и мека като памук по тази...
5648
Празнична плетена погача - и за Димитровден, и за Гергьовден! Лесна и мека като памук по тази рецепта:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ако винаги сте се възхищавали на домакините, които са изкусни в правенето на погачи, то време е да научите и вие как се приготвя и плете Луксозна празнична погача . Подходяща е и за официални поводи, и за семейни празници, и за различни тържества.

Рецептата никак не е трудна, ако следвате инструкциите ни стъпка по стъпка. Сигурни сме, че всички ще ахнат изумено, когато я поднесете на трапезата! Ето необходимите продукти за тази празнична плетена погача :

Луксозна плетена погача 

Продукти: 

  • 900 гр. брашно
  • 1 кубче прясна мая /40 гр./
  • 200 мл топло мляко
  • 200 мл кисело мляко, стайна температура
  • 100 мл олио
  • 2 ч. л. захар
  • 2 ч. л. сол
  • 2 яйца + един белтък
  • 1 жълтък + малко олио за намазване на погачата
  • 200 гр. масло за намазване на кората
  • 50 гр. разтопено масло за намазване на погачата отгоре

празнична плетена погача

Приготвяне: 

Замесете гладко тесто от посочените съставки. Първо се разтваря маята в хладкото мляко със захарта и няколко лъжици брашно. Разбъркайте и оставете на топло да се активира маята и да шупне, около 10-15 минути.

След това добавете течните съставки и разбъркайте до гладкост, след което с постепенно добавяне на брашното омесете компактно тесто, средно меко и нелепнещо.

Разделете го на 4 части. Разточете ги на кори, намажете ги с масло и ги наредете една върху друга. Четвъртата кора не е нужно да мажете.

кори с масло

От наредените кори разточете една правоъгълна кора и я нарежете на ленти с ширина около 1,5-2 см както е на снимката.

тесто на ленти

Усучете две ленти една около друга като спирала. Направете същото с още две ленти. Плетете лентите от средата на кората, както е показано на снимката.

спирали от тесто

Поставете хартия за печене във форма/тава с диаметър 28-30см. Оформете ръба на погачата от тези спирали, както е на снимката. След това усучете още две ленти и поставете тази спирала в средата, като венец.

редене погача

Обърнете едната лента с отрязаната част нагоре и надолу и завъртете двата края на противоположни страни, за да направите осмица, както е на снимката. Повторете това със седем ленти.

осмици от тесто

Поставете тези осмици между малкия и големия кръг. От панделката, която остава, усучете голям охлюв. Поставете го в средата на венеца.

оформяне погача

Намажете погачата с разтопено масло (или маргарин). Оставете на топло да втаса, докато удвои обема си. Втасалата питка намажете с разбит жълтък, в който сте добавили малко олио.

погача на охлюви

втасала погача

Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 45-50 минути. Ако забележите, че горната част покафенява твърде рано, просто покрийте повърхността с парче фолио и допечете. 

изпечена погача

празнична погача

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft