Днес ви предлагаме една чудна рецепта за празнична сирнена погача - с дъх на масълце, пухкави конци и вкусна плънка, тази питка просто ще остане без конкуренция сред другите ви рецепти! Приготвя се лесно, макар и да се изискват определени умения в точенето и месенето. Ето фантастичната рецепта за празнична погача със сирене :
Празнична сирнена погача
Продукти:
550 г брашно
200 мл вода
1/2 кубче прясна мая
5 супени лъжици олио
2 цели яйца
2 чаени лъжички сол
1 чаена лъжичка захар
За намазване:
100 г масло или маргарин
300 г сирене по ваш избор
3-4 супени лъжици кисело мляко и сусам за поръсване отгоре или семена по ваш избор
Приготвяне:
Поставете хладката вода в по-дълбока купа, след това добавете захарта и натрошете маята. Добавете три супени лъжици брашно и разбъркайте добре, за да се разтворят захарта и маята, така че да няма бучки в брашното.
Когато маята се активира, добавете двете яйца, предварително разбити на стайна температура (да не са студени), олиото, солта и постепенно започнете да добавяте брашното. Накрая замесете тестото на ръка, така че да е достатъчно меко и еластично, без да полепва по ръката.
Когато месите меко тесто, винаги добавяйте брашното малко по малко и разбърквайте постепенно, защото винаги зависи от самото брашно колко ще абсорбира влагата, така че може да се случи да имате нужда от малко по-малко или малко повече от 550 g, както е посочено в рецептата.
Покрийте тестото и го оставете да почине за около 15 минути. След това оформете руло и го разделете на 12 равни части. Омесете фино всяко парче тесто и го оформете на топка.
Разточете всяка топка тесто на кора с големината на голяма чиния и намажете всяка кора по цялата повърхност с разтопено масло. Поръсете с настърган кашкавал по желание (можете да използвате извара, сирене или нещо по ваш вкус).
Подредете корите една върху друга и просто разтегнете последната кора с точилката и я прехвърлете върху останалите. Така подредената погача прехвърлете в добре намазнена кръгла тава или форма или просто застлана с хартия за печене.
Нарежете погачата на квадрати или триъгълници. Залейте с 3-4 супени лъжици гъсто кисело мляко или неутрална топла заквасена сметана, предварително загрята до стайна температура, и поръсете със сусам, ако искате, но не е необходимо (или семена по ваш избор).
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около половин час. Когато се изпече отгоре, намажете я с малко разтопено масло или олио.
Да ви е сладко!