Празнична сирнена погача - феноменална и елементарна:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Празнична сирнена погача - феноменална и елементарна:
Празнична сирнена погача - феноменална и елементарна:
51534
Празнична сирнена погача - феноменална и елементарна:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Днес ви предлагаме една чудна рецепта за празнична сирнена погача - с дъх на масълце, пухкави конци и вкусна плънка, тази питка просто ще остане без конкуренция сред другите ви рецепти! Приготвя се лесно, макар и да се изискват определени умения в точенето и месенето. Ето фантастичната рецепта за празнична погача със сирене :

Празнична сирнена погача

Продукти:

550 г брашно

200 мл вода

1/2 кубче прясна мая

5 супени лъжици олио

2 цели яйца

2 чаени лъжички сол

1 чаена лъжичка захар

За намазване:

100 г масло или маргарин

300 г сирене по ваш избор

3-4 супени лъжици кисело мляко и сусам за поръсване отгоре или семена по ваш избор

Приготвяне: 

Поставете хладката вода в по-дълбока купа, след това добавете захарта и натрошете маята. Добавете три супени лъжици брашно и разбъркайте добре, за да се разтворят захарта и маята, така че да няма бучки в брашното.

Оставете за 10 минути да шупне.

Когато маята се активира, добавете двете яйца, предварително разбити на стайна температура (да не са студени), олиото, солта и постепенно започнете да добавяте брашното. Накрая замесете тестото на ръка, така че да е достатъчно меко и еластично, без да полепва по ръката.

тесто погача

Когато месите меко тесто, винаги добавяйте брашното малко по малко и разбърквайте постепенно, защото винаги зависи от самото брашно колко ще абсорбира влагата, така че може да се случи да имате нужда от малко по-малко или малко повече от 550 g, както е посочено в рецептата.

топка тесто

Покрийте тестото и го оставете да почине за около 15 минути. След това оформете руло и го разделете на 12 равни части. Омесете фино всяко парче тесто и го оформете на топка.

топки тесто

Разточете всяка топка тесто на кора с големината на голяма чиния и намажете всяка кора по цялата повърхност с разтопено масло. Поръсете с настърган кашкавал по желание (можете да използвате извара, сирене или нещо по ваш вкус).

питки със сирене

питки със сиренетесто сирене

Подредете корите една върху друга и просто разтегнете последната кора с точилката и я прехвърлете върху останалите. Така подредената погача прехвърлете в добре намазнена кръгла тава или форма или просто застлана с хартия за печене.

питка със сирене

сирнена погача

Нарежете погачата на квадрати или триъгълници. Залейте с 3-4 супени лъжици гъсто кисело мляко или неутрална топла заквасена сметана, предварително загрята до стайна температура, и поръсете със сусам, ако искате, но не е необходимо (или семена по ваш избор).

погача сирене

сеченица сирене

Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около половин час. Когато се изпече отгоре, намажете я с малко разтопено масло или олио. 

погача Заговезни

мека погача

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft