Баклавата е задължително лакомство за коледната и новогодишната трапеза. Макар произходът ѝ да е ориенталски, тя е навлязла в националните кухни на страните от целия Балкански полуостров, че и извън него.
Турска баклава с бадеми
Продукти:
1 кг фини кори за баница (2 пакета от турските)
2 1/2 ч.ч. бадеми
1 ч.л. смлян кардамон
4 с.л. захар
300 гр. масло
1-2 с.л. канела
6 ч.л. портокалови кори
За сиропа:
1 кг захар
1 л вода
1/3 чаша мед
сокът от 1/2 лимон
1 с.л. розова вода
Приготвяне:
Накиснете бадемите в топла вода за една нощ, докато кожата им омекне, след което я обелете (става лесно).
Смесете захарта за плънката, кардамона, настърганата портокалова кора и канелата в малка купа и разбъркайте.
Намажете дъното и стените на тавичка за печене с разтопено масло.
Поставете 5 листа кори един върху друг, като мажете всеки с много масло. За удобство използвайте силиконова четка.
Поръсете с малко смлени бадеми и добавете от сместа със захар и подправки.
Подправената захарна смес трябва да се добавя на всеки 4 листа от корите.
Отгоре поставете още 4 листа кори, като отново мажете всеки с разтопено масло. Поръсете отново с бадеми и захар. Поставете отгоре останалите кори, намазани с масло.
Вземете остър нож и внимателно нарежете баклавата на ромбове.
Ако ви остане от маслото, залейте с него баклавата, като внимавате да попадне в разрезите.
зпечете нарязаната баклава в предварително загрята фурна на 200 градуса за 40 минути.
Извадете от фурната и оставете да се охлади.
През това време пригответе сиропа.
Изсипете съставките за сиропа, без розовата вода, в тенджера и поставете на котлона да заври. Разбърквайте от време на време с дървена лъжица, докато захарта се разтопи. Свалете от огъня и ароматизирайте с розова вода. .
Залейте охладената баклава с горещ сироп. Оставете да попие поне 12 часа.
Съвет: Можете да поръсите готовата баклава със смлени шам-фъстъци, ще бъде много вкусно.
Да ви е сладко и весели празници!