Първи блат (тъмно тесто):
3 яйца
60 гр. захар
40 гр. смлени бадеми
40 гр. тъмен шоколад за готвене
30 гр. брашно
Втори блат:
60 гр. захар + 3 яйца
40 гр. смлени лешници
40 гр. тъмен шоколад за готвене
30 гр. брашно
Трети блат (жълто тесто):
6 яйца
180 гр. захар
1 лимон (кората и сока)
120 гр. брашно
Първи крем:
4 жълтъка
4 супени лъжици прясно мляко
140 гр. захар
1 ванилия
120 гр. разтопен шоколад за готвене
180 гр. маргарин
Втори крем:
350 мл сметана и 7 супени лъжици захар
За украса:
5 -6 малки правоъгълни шоколада (или шоколадови парченца)
100 гр. бял шоколад за готвене
100 гр. тъмен шоколад за готвене
Бадемите и лешниците се смилат в отделни купички. Шоколадът се разтопява. Белтъците се разбиват на гъст сняг.
За тъмното тесто се разбиват жълтъците със захарта, така че да се сгъсти сместа. Добавят се разтопеният шоколад, бадемите и се разбъркват добре. Добавя се и брашното, разбива се леко с миксер и се добавя белтъчния сняг, като се обърква внимателно, докато се изравни сместа. По същия начин се приготвя и блатът с лешници.
Фурната се загрява на около 180 - 200 градуса. В тавичка се слага малко олио, намазва се навсякъде и се покрива с хартия за печене. Вътре се излива тестото и се пече около десетина минути или в зависимост от силата на фурната. Периодично проверявайте с клечка да не залепва тестото. Изпечете така и втория тъмен блат.
Жълтият блат се приготвя по следния начин: белтъците се разбиват на сняг. Жълтъците се разбиват добре със захарта, добавят се сокът от лимон, настърганата кора и брашното. Добавя се и белтъчният сняг, разбърква се добре и се изпича по същия начин. Когато е изпечен, жълтият блат се разрязва на две хоризонтално. Блатовете се пекат в тава с диаметър 28 см.
Готовите блатове се разрязват на пет кръга (очертайте най-външния с широка чиния, след това - втория, с по-малка чиния и т.н., като внимавате обръчите да бъдат с една и съща ширина, както се вижда на допълнителните снимки). В средата трябва да остане малко кръгче.
За крема поставете в дълбок съд да заври вода.
В друга купа сложете жълтъците. захарта, млякото и ваниловата захар. Поставете съда над тенджерата и с телена бъркалка при непрекъснато разбъркване бийте, докато се сгъсти кремът. След това добавете размекнатия маргарин, предварително добре разбит. Разбъркайте всичко добре заедно, за да се изравни кремът.
Смесете сметаната със захарта и разбийте, докато се сгъси добре (ако желаете, може да приготвите двойна доза от жълтия крем и да не използвате сметана).
Вземете най-големия обръч от тъмното тесто и го сложете върху тортена чиния. Намажете от крема по вътрешната страна на обръча. Вътре поставете по-малкия обръч от жълтото тесто, намажете и него и поставете по-малкия обръч от тъмното тесто. Така процедирайте до последния обръч. Внимателно с ръце притиснете навсякъде, за да бъде равна повърхността на тортата и я намажете с крема.
Следващият етаж на тортата започнете с най-големия обръч от жълтото тесто и редувайте по същия начин шахматно останалите обръчи. Така повторете процедурата докато подредите всички обръчи. Най-накрая намажете с крема (или сметаната).
Нарежете шоколада на кубчета и украсете тортата по ваше желание.