Праз(ник) за тялото и душата-Полезните свойства на праза

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Лечение с билки
Праз(ник) за тялото и душата-Полезните свойства на праза
8767
Снимков материал: pixabay.com
Праз(ник) за тялото и душата-Полезните свойства на праза

Оценяван като качествена и лечебна билка, празът е бил отглеждан още при старите египтяни, римляни и гърци, а Нерон в древния Рим е въвел закон, веднъж месечно да се яде праз като лекарство за добър глас. 

След своите хранителни и лечебни вещества е сходен с лука и чесъна , но е богат на бета каротин, белтъчини и витамин С, а е отличен източник на манган, фолиева киселина , желязо и В6 витамин. Най-големият коз на праза е високото съдържание на триосулфонати, вещества, които при механична обработка преминават в сулфиди (по-известни като алицин) с ефект на естествени антибиотици , а впоследствие и с положително въздействие върху имунната система.

Благодатно действа в регулирането на кръвното налягане със своето леко диуретично действие, за намаляване на холестерола и като добра превенция от злокачествени заболявания. Фитохимичният профил е отличен за моделиране на метаболитния баланс. Празът е отлична естествена компилация за добра детоксикация на организма, тъй като действа благоприятно на храносмилателната и отделителната система.

Разбира се, предимствата на праза са в неговата консумация в суров вид. Лесно се съхранява в суров вид през зимата дава отлично предимство за използването му. В следващата салата добавете няколко стръкчета праз за допълнително усещане и повече здраве.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft