Оценяван като качествена и лечебна билка, празът е бил отглеждан още при старите египтяни, римляни и гърци, а Нерон в древния Рим е въвел закон, веднъж месечно да се яде праз като лекарство за добър глас.
След своите хранителни и лечебни вещества е сходен с лука и чесъна , но е богат на бета каротин, белтъчини и витамин С, а е отличен източник на манган, фолиева киселина , желязо и В6 витамин. Най-големият коз на праза е високото съдържание на триосулфонати, вещества, които при механична обработка преминават в сулфиди (по-известни като алицин) с ефект на естествени антибиотици , а впоследствие и с положително въздействие върху имунната система.
Благодатно действа в регулирането на кръвното налягане със своето леко диуретично действие, за намаляване на холестерола и като добра превенция от злокачествени заболявания. Фитохимичният профил е отличен за моделиране на метаболитния баланс. Празът е отлична естествена компилация за добра детоксикация на организма, тъй като действа благоприятно на храносмилателната и отделителната система.
Разбира се, предимствата на праза са в неговата консумация в суров вид. Лесно се съхранява в суров вид през зимата дава отлично предимство за използването му. В следващата салата добавете няколко стръкчета праз за допълнително усещане и повече здраве.