Зелевият лист е истинска съкровищница на лесноусвояеми полезни вещества и витамини, от които имаме огромна нужда през зимата. А сокът е част от диетите при сърдечни и жлъчни заболявания
Още строителите на Великата китайска стена през 200 г.пр.н.е.
хапвали кисело зеле. Зелето било на почит и у древните гърци и римляни заради медицинските му свойства и хранителните му качества. Познатото на всички ни кочанно зеле се използвало широко през Средновековието - често го смесвали с праз и билки и го задушавали в гърне на огнището.
От белокочанното зеле се правят прекрасни салати, то се приготвя със солена саламура, а горните едри листа са подходящи за сарми. Червенокочанното зеле е по-сладко от зеленото и е идеално за осоляване и запържване с ябълки и кишмиш /вид грозде - бел.ред./. Въпреки че се иска повече време за обработката му, то е много полезно през зимата. От прясното се правят вкусни салати, а задушеното, с лук и ябълки например, е отлична гарнитура за пиле, свинско или колбаси. Яркият му цвят може да се запази, като се добави малко червено вино, оцет или лимонов сок.
Листните сортове са по-нежни. Те се режат на салата - ако се добави малко кимион или плодове от хвойна, тя ще стане пикантна и ароматна.
БЕЛОКОЧАННО
Съдържащият се в него витамин U лекува язва. За болните е препоръчително да употребяват прясно изцеден зелев сок.
Захар, целулоза, органични киселини
ОСТРОКОЧАННО
Подобно на другите видове кочанно зеле и то е прекрасно профилактично средство против скорбут. Запазва се дълго време в свеж вид.
Белтъчини, витамин С, витамини от група В, захар
ЧЕРВЕНО
Съдържа голямо количество Р-активно вещество антоциан и захар. Препоръчва се на хора с понижена киселинност на стомашния сок.
Лесноусвояеми въглехидрати, захар, витамини
САВОЙСКО
Ценен диетичен продукт. Превъзхожда белокочанното по хранителна ценност - съдържа 2 пъти повече белтъчини и витамини.
Витамини А, С, от група В, сяра, желязо, азот
БРЮКСЕЛСКО
Добре е да се включи в менюто на бъдещите майки. Развива правилно нервната система и намалява риска от вродени пороци у децата.
Фолиева киселина, каротин, целулоза, желязо
БРОКОЛИ
Редовната употреба на броколи е отлично оръжие против стреса. Съдържа сулфорафан и забавя развитието на рак на гърдата.
Белтъчини, каротин, минерални соли, витамини
КАРФИОЛ
Най-ценният вид зеле по усвояемост. Нискокалорично. Извежда токсините от организма и се препоръчва като противораково средство.
Калий, магнезий, калций, желязо, витамини С, К, В
РАМАНЕСКО
Засищащо и нискокалорично. По свойства е близко до броколито, но съдържа по-малко целулоза. Помага на страдащите от загуба на вкусовите усещания.
Каротин, минерални соли, витамин С
КИТАЙСКО
Най-богатата на витамини част от зелето е централната жилка. По съдържание на белтъчини и витамин С превъзхожда белокочанното почти 2 пъти.
Белтъчини, минерални соли, витамин С
КОЛРАБИ
Нормализира дейността на сърдечния мускул, извежда от организма течностите и холестерина, което е много полезно за лечение и предотвратяване на атеросклерозата.
Калий, магнезий, фосфор, желязо, целулоза
ЛИСТНО
Има успокоително, сънотворно и антидепресивно действие благодарение на съдържанието на магнезий, хром и фолиева киселина.
Калций, фосфор, целулоза
ЧЕРВЕН АЙСБЕРГ
Салатното зеле е по-меко и по-нежно на вкус в сравнение с кочанното. Съдържа биологично активни съединения, участващи активно в обмяната на веществата.
Витами С, витамини от група В, белтъчини
Кисело зеле на бърза ръка
8 кг зеле, 100 г чесън, 100 г хрян, 50-100 г магданоз, 300 г червено цвекло. Ако обичате люто, може да добавите 3-4 люти чушки.
Саламура: на 4 л вода - 200 г морска сол, 200 г захар
Зелето се приготвя в емайлирана кофа.
Зеленчуците се измиват и изчистват. Кочаните на зелето се отстраняват, всеки от тях се нарязва на парченца по около 200-300 г. Чесънът и магданозът се нарязват на ситно, хрянът се настъргва, цвеклото се нарязва на едри кубчета. Продуктите се нареждат плътно в емайлирана кофа. Саламурата се кипва, оставя се да поизстине и още топла се излива върху зелето. Отгоре се покрива с плоска чиния и се слага тежест. Съдът се оставя за 48 часа при температура 18 градуса, след което се пренася на по-студено място. След 5 дни киселото зеле с необикновен малинов цвят е готово.
От белокочанното зеле се правят прекрасни салати, то се приготвя със солена саламура, а горните едри листа са подходящи за сарми. Червенокочанното зеле е по-сладко от зеленото и е идеално за осоляване и запържване с ябълки и кишмиш /вид грозде - бел.ред./. Въпреки че се иска повече време за обработката му, то е много полезно през зимата. От прясното се правят вкусни салати, а задушеното, с лук и ябълки например, е отлична гарнитура за пиле, свинско или колбаси. Яркият му цвят може да се запази, като се добави малко червено вино, оцет или лимонов сок.
Листните сортове са по-нежни. Те се режат на салата - ако се добави малко кимион или плодове от хвойна, тя ще стане пикантна и ароматна.
БЕЛОКОЧАННО
Съдържащият се в него витамин U лекува язва. За болните е препоръчително да употребяват прясно изцеден зелев сок.
Захар, целулоза, органични киселини
ОСТРОКОЧАННО
Подобно на другите видове кочанно зеле и то е прекрасно профилактично средство против скорбут. Запазва се дълго време в свеж вид.
Белтъчини, витамин С, витамини от група В, захар
ЧЕРВЕНО
Съдържа голямо количество Р-активно вещество антоциан и захар. Препоръчва се на хора с понижена киселинност на стомашния сок.
Лесноусвояеми въглехидрати, захар, витамини
САВОЙСКО
Ценен диетичен продукт. Превъзхожда белокочанното по хранителна ценност - съдържа 2 пъти повече белтъчини и витамини.
Витамини А, С, от група В, сяра, желязо, азот
БРЮКСЕЛСКО
Добре е да се включи в менюто на бъдещите майки. Развива правилно нервната система и намалява риска от вродени пороци у децата.
Фолиева киселина, каротин, целулоза, желязо
БРОКОЛИ
Редовната употреба на броколи е отлично оръжие против стреса. Съдържа сулфорафан и забавя развитието на рак на гърдата.
Белтъчини, каротин, минерални соли, витамини
КАРФИОЛ
Най-ценният вид зеле по усвояемост. Нискокалорично. Извежда токсините от организма и се препоръчва като противораково средство.
Калий, магнезий, калций, желязо, витамини С, К, В
РАМАНЕСКО
Засищащо и нискокалорично. По свойства е близко до броколито, но съдържа по-малко целулоза. Помага на страдащите от загуба на вкусовите усещания.
Каротин, минерални соли, витамин С
КИТАЙСКО
Най-богатата на витамини част от зелето е централната жилка. По съдържание на белтъчини и витамин С превъзхожда белокочанното почти 2 пъти.
Белтъчини, минерални соли, витамин С
КОЛРАБИ
Нормализира дейността на сърдечния мускул, извежда от организма течностите и холестерина, което е много полезно за лечение и предотвратяване на атеросклерозата.
Калий, магнезий, фосфор, желязо, целулоза
ЛИСТНО
Има успокоително, сънотворно и антидепресивно действие благодарение на съдържанието на магнезий, хром и фолиева киселина.
Калций, фосфор, целулоза
ЧЕРВЕН АЙСБЕРГ
Салатното зеле е по-меко и по-нежно на вкус в сравнение с кочанното. Съдържа биологично активни съединения, участващи активно в обмяната на веществата.
Витами С, витамини от група В, белтъчини
Кисело зеле на бърза ръка
8 кг зеле, 100 г чесън, 100 г хрян, 50-100 г магданоз, 300 г червено цвекло. Ако обичате люто, може да добавите 3-4 люти чушки.
Саламура: на 4 л вода - 200 г морска сол, 200 г захар
Зелето се приготвя в емайлирана кофа.
Зеленчуците се измиват и изчистват. Кочаните на зелето се отстраняват, всеки от тях се нарязва на парченца по около 200-300 г. Чесънът и магданозът се нарязват на ситно, хрянът се настъргва, цвеклото се нарязва на едри кубчета. Продуктите се нареждат плътно в емайлирана кофа. Саламурата се кипва, оставя се да поизстине и още топла се излива върху зелето. Отгоре се покрива с плоска чиния и се слага тежест. Съдът се оставя за 48 часа при температура 18 градуса, след което се пренася на по-студено място. След 5 дни киселото зеле с необикновен малинов цвят е готово.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари