Наскоро се събрахме с нашите приятели и нямаше как да не повдигнем темата за зимнина, която е актуална за началото на есента . Споделихме нови рецепти, обсъдихме кой какви запаси е приготвил. По време на разговора разбрах, че всеки има различни методи за стерилизация на буркани .
Стана ми интересно и започнах да разпитвам как приятелите ми стерилизират бурканите си, за да пробвам и аз . Например преди това знаех само класическите методи: във фурната, в тенджера и на пара. Сега ще опитам нещо ново. Споделям с вас методите за стерилизиране на консерви у дома .
Стерилизация с вряща вода
Един от най-простите начини за стерилизация. Първо измийте добре бурканите и капаците. След това изсипете четвърт вряла вода във всеки буркан, покрийте с капаци и оставете за половин час. След това източете водата и използвайте бурканите
Микровълнова стерилизация
Друг прост метод за стерилизация за дами, които не обичат да губят време. Налейте 20 мл вода в буркани и ги изпратете в микровълновата за 4-5 минути. Между другото, някои домакини правят този трик "на сухо" - напълно без вода.
Стерилизация с оцет
Налейте преварена вода в буркани и добавете 10 с.л. оцет. Изплакнете добре бурканите, изцедете разтвора и накиснете капаците в него за 10 минути.
Стерилизация със сода
Много домакини не се притесняват и просто старателно измиват бурканите и капаците със сода, преди да ги затворят. Заслужава си да опитате.
Стерилизация с калиев перманганат
Първо измийте бурканите, след това разредете мангана в един от тях и изплакнете контейнера. Прехвърлете разтвора от един буркан в друг, като повторите процеса на изплакване. Накрая накиснете капаците в същия разтвор.
Не се страхувайте да изпробвате нови методи за стерилизация . Реших тази година да пробвам всичко наведнъж! Ще затворя бурканите по различни начини и ще проверя. Как стерилизирате вие бурканите?