За баницата могат да се изпишат стотици страници. Как ли не я правим - със сирене, спанак, зелении, гъби, пиле...
Сладка локумена баница
Продукти:
1 пак.кори за баница (12 листа)
2 яйца
1 ч.ч.захар
100 гр.кокос
1 пак.бакпулвер (5 гр.)
1 ч.ч.кисело мляко
100 мл олио
локум
ванилия
За сиропа:
2 ч.ч.захар
2 ч.ч.вода
кората на половин лимон
сока на половин лимон
щипка сол
Приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват до побеляване. Към тях се прибавят кокосът, бакпулверът и киселото мляко. Разбърква се добре и накрая се добавят олиото и ванилията.
Корите се вземат две по две, намазват се с около 5-6 с.л. от сместа и отгоре се поръсват с парченца локум.
Навиват се на руло, след което се редят под формата на охлюв в предварително намазнена тава.
Така се процедира и с останалите кори. С остатъка от сместа се маже баницата отгоре.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто, след което се оставя да изстине.
Приготвя се сироп от захарта и водата. Поставят се на котлона и сиропа се вари 4-5 минути. Добавя се лимоновия сок, щипка сол и настърганата кора на лимона. Сиропът се отмества от котлона и се оставя да престои 5-10 минути.
След това охладената баница се залива с него.
Баницата се оставя да попие хубаво сиропа, най-добре за една нощ.
Да ви е сладко!