Резниците от рози могат успешно да се съхраняват и вкореняват в хладилник (или в хладно мазе, което не замръзва) от есента до пролетта.
Този метод е изключително икономичен и не заема почти никакво място в хладилника.
Какво ще ви трябва:
- Пластмасова бутилка,
- найлонов плик,
- речен пясък,
- перлит
Нарязваме резниците по класическия принцип, като оставяме 3-4 междувъзлия и премахваме листата. По това време розовите пъпки са в латентно състояние и няма да се събудят в хладилника, но корените ще започнат да растат.
Смесете перлит с речен пясък.
Изрежете дъното на бутилката на височина около 10 см.
Добавете смес от пясък и перлит и навлажнете с вода.
Забождаме резниците в мократа смес, като ги нареждаме плътно.
За да може горната част на бутилката да приляга по-плътно към дъното, с ножица правим няколко разреза с дължина около 2 см.
Поставете горната част на бутилката върху резниците и леко развийте капачката за вентилация.
След това увиваме бутилката в тъмен плик и я прибираме в хладилника.
На всеки три седмици проверяваме съдържанието и го проветряваме.
Отстраняваме почернелите резници и периодично навлажняваме сместа от перлит и пясък.
Повечето резници ще започнат да пускат корени през февруари-март.
Въпреки близкото разположение, корените няма да се преплитат, тъй като сместа от пясък и перлит е много рохкава и лесно се измива с вода.
Резултатът е просто прекрасен! Можете да отгледате десетки нови растения в обикновена пластмасова бутилка.