Ракът на дебелото черво е един от най-разпространените видове рак. Развитието му се влияе от много фактори, например от начина на живот на човека. Неправилното хранене може да допринесе за образуването на злокачествени тумори .
Всеки ден хората консумират голямо количество нездравословна храна , което увеличава риска от заболяване . Проблемът е, че много храни са канцерогенни и нарушават нормалната функция на клетките. Така че трябва да внимавате за формирането на вашата диета. Повече подробности за това кои продукти влияят върху развитието на онкологията , прочетете по-долу:
„Неправилното хранене и злоупотребата с вредни продукти винаги оказват лошо влияние върху тялото, а също така причиняват образуването на тумори. Разбира се, ако няма генетична предразположеност, тогава рискът от заболяването се намалява, но не се елиминира. Ето защо, за да подобрите състоянието на тялото си, е по-добре да се храните правилно, да не пресолявате и не преварявате храната. Алкохолът и цигарите също не работят в полза на здравето.
Що се отнася до продуктите, има определен списък от това, което трябва да се изхвърли или поне да се намали консумацията му, за да се намали рискът от рак на червата “, коментира Леонид Буличев, лекар по превантивна медицина.
Мръсна храна
Тук не говорим за факта, че е необходимо да се мият зеленчуците и плодовете преди ядене. Това се разбира от само себе си. Бих искал да говоря за факта, че сега повечето продукти са замърсени с химически канцерогени. Например в зеленчуците и плодовете има остатъци от пестициди и минерални торове. Месото може да съдържа стимуланти на растежа и дори антибиотици. За съжаление в съвременния свят е изключително трудно да се намери напълно органична храна. Почти всяко селско стопанство все още използва торове и други добавки.
За да се опитате да се предпазите по някакъв начин и да съставите правилна диета, трябва да използвате храни, които са подложени на санитарни проверки и концентрацията на вредни вещества в тях е в допустимите граници.
Мазна храна
Обработката на месо при високи температури вече повишава съдържанието на канцерогени. Особено вредно е злоупотребата с пушени меса, а мазните консервирани храни като цяло е по-добре да се изключат от диетата. По време на пържене и опушване много ястия, които първоначално са били безопасни, стават вредни. Ето защо повечето лекари препоръчват задушаване на храната или използване на уред за пара. Растителните храни се консумират най-добре сурови. Например, за обяд можете да ядете лека салата, но е важно да не я заливате с много мазнина.
Поради голямото разнообразие и достъпност на храната, много хора злоупотребяват с висококалорични храни или дори ядат бърза храна, в която съдържанието на мазнини е много по-високо от нормалното.
За тялото това застрашава не само затлъстяването, но и рак на червата. Ето защо, като лека закуска, е по-добре да се даде предпочитание на пръчици от моркови или плодове.
Червено месо
Случаите на рак при вегетарианците са много по-ниски, отколкото при хората, които ядат месо. Разбира се, никой не ви кара да се подложите на строга диета и напълно да изоставите любимите си храни. Но това, което определено трябва да се намали, е количеството червено месо в диетата. Може да се консумира до 500 грама на седмица. Колбаси, салами и други пушени меса е най-добре да изключите напълно от менюто си. Повярвайте ми, варените пилешки гърди ще бъдат много по-вкусни и по-задоволителни от сандвич, приготвен набързо.
Между другото, именно червеното месо много често води до мутация на ДНК клетки.
За да сведете до минимум риска от рак на червата, трябва да ядете повече храни на растителна основа. Само 300-400 грама плодове и зеленчуци на ден могат значително да подобрят здравето ви.
За да се идентифицира всяка болест на ранен етап, се препоръчва да се подложат на прегледи. Също така е необходимо винаги да обръщате внимание на общото благосъстояние и да не пренебрегвате сигналите на тялото, защото понякога само едно посещение на лекаря може да предотврати много ужасни последици.