Великден е християнски празник , с който се празнува възкръсването на Иисус Христос .Според християнското схващане, това се е случило на третия ден след смъртта му, като се включва деня на смъртта, т.е. неделя след Велики петък.
За да отбележите този голям празник, със сигурност всеки от вас ще се старае да направи най-доброто, което може, за да има на трапезата символът на Великден – боядисаните яйца .
Преди варенето яйцата не трябва да бъдат студени - или предварително ги оставете да на стайна температура или ги изплакнете с хладка вода. Във водата , в която ги варите добавете 1-2 супени лъжици оцет и малко сол , за да не се напукат яйцата. Яйцата могат да се боядисват с естествени бои или бои за храна.
Мраморни яйца. Нарежете люспи лук на парчета. Нямокрете яйцето, обвийте го в люспите, след това в марля или в тънък найлонов чорап. Сложете боята в тенджера, а след това яйцето, обвито по този начин се поставя да ври в боята.
Изкуство с помощта на гумени ластичета . Сложете гумени ластичета на яйцето. Сложете го в боята, както обикновено. След това го оставете да изсъхне , а чак след това премахнете ластичетата . Ще получите пъстро великденско яйце.
Шарене с восък – Восъкът е мазен и не хваща боята. Преди да натопите яйцата в боята, нарисувайте нещо на тях с восък и след това ги боядисайте. Яйцето ще бъде боядисано в останалата част, в която няма восък. По този начин можете да правите и надписи на яйцата.
Форми: Нарежете тиксо на точки, квадратчета, триъгълници, цветчета или букви и ги залепете на сварените яйца. Сложете ги в найлонови чорапи и ги боядисайте.
Блестящи частици - С четка нанесете лепило върху определени части на яйцата и ги отъркялайте в сребрист или златист брокат.
Също така, ако сте фен на природното, всички цветове, които ви трябват се крият в продуктите, които със сигурност имате в кухнята. Използвайте сладък червен пипер , канела , листа от шафран, цветя от лавандула, цвекло , зелен и черен чай, градински чай, ягоди , боровинки ,червено зеле , червен лук , спанак ..
В края на боядисването яйцата обикновено се минават с памуче с олио , за да получат празничния си блясък.