Пригответе това ястие за днешната вечеря и гарантирано ще оберете овациите на всички: Пълнени картофи в доматен сос

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Вегетариански
Пригответе това ястие за днешната вечеря и гарантирано ще оберете овациите на всички: Пълнени картофи в доматен сос
Пригответе това ястие за днешната вечеря и гарантирано ще оберете овациите на всички: Пълнени...
admin
Добавена от: admin
115471
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

6 - 8 по-големи, месести картофа с подобен размер 
10 скилидки чесън 
500 гр. гъби 
3 - 4 супени лъжици олио
на вкус: сол, черен пипер, Вегета
2 супени лъжици нарязан магданоз + няколко стръка за украса 
4 малки глави лук (шалот
2 супени лъжици доматено пюре 
800 гр. нарязани домати или варени от бутилка 
1 голям морков
 


В по-дълбок и по-широк тиган сложете няколко лъжици олио (в случая използвахме олио от гроздови семена), добавете една ситно нарязана глава лук (шалот) и запържете, докато лукът стане стъклен. Добавете измитите и нарязани фино гъби, както и ситно нарязания чесън. Задушете, докато водата от гъбите се изпари, като разбърквате от време на време. Накрая добавете половин супена лъжица нарязан магданоз и разбъркайте. 
Махнете тигана от огъня и го оставете настрана.
Измийте хубаво картофите и остържете кората им с четка или ножче. 
Разрежете наполовина и издълбайте с лъжица (може за сладолед) вдлъбнатина в средата. Оставете достатъчно от картофа по дъното и стените. 
Натопете картофите в студена вода, а сърцевината може да използвате за друго ястие на следващия ден.
В тигана, в който сте пържили гъбите, сложете 2 супени лъжици олио, добавете ситно нарязан лук (останалото количество) и ситно нарязания чесън. Запържете ги, докато лукът стане прозрачен, като периодично разбърквате. Добавете настърганите моркови и ги запържете за няколко минути, разбъркайте и прибавете 2 супени лъжици доматено пюре. Пържете всичко заедно в продължение на около 5 минути. Накрая добавете нарязаните домати, обелени от кожата. Варете с доматите още 5 минути. 
Подправете на вкус - може да добавите и малко захар, за да неутрализира киселинността на доматите. Прибавете също малко сух риган и босилек, черен пипер, Вегета и нарязан магданоз. Разбъркайте добре, опитайте на вкус и ако все има нужда от сол, добавете. 
Дръпнете от огъня.
Напълнете картофите с гъбената плънка и ги поставете в доматения сос. Ако е необходимо, отрежете долната част на картофите, за да застанат прави. Върнете съда на огъня и оставете ястието да къкри в соса на умерен огън - намалете котлона до най-ниската степен. Покрийте с капак и оставете ястието така да покъкри. Периодично проверявайте внимателно с лъжица и разбърквайте соса, за да не загори. Ако е необходимо, може да го поставите и във фурната, но трябва съдът да бъде покрит с капак или фолио. Необходим е още около час или докато картофите омекнат.

пълнени картофи в доматен сос
Поднесете ястието топло с клончета от магданоз и чаша вино.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft