Приготвяла съм я по много и различни начини, но това са 3 от най-добрите рецепти за баклава за...
30 Декември 2017
18722
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Коледа и Нова година чукат на вратата и трябва вече да се ориентираме към това, кои рецепти да ползваме. Изберете най-добрия вариант:
ПРОДУКТИ
- 500г листа за баница
- 500г захар
- 700г вода
- 300г смлени орехови ядки
- 1 пакет канела
- щипка индийско орехче
- щипка сол
- кората от един лимон
- 200г краве масло
Приготвяне
В дълбока купа се смесват орехите, 100г захар, канелата, индийското орехче и настърганата кора лимон.
С разтопеното краве масло се намазва тавата, в която ще се пече баклавата. На всеки три листа се мазват с краве масло и се слага плънката. Последният пласт се намазва отново с краве масло, нарязва се на ромбове и се пече на 200 градуса, следи се да не загори. На котлона слагате 700мл и 400гр. захар да заврат, като се добавя и щипка сол. Трябва да ври около 15 – 20 минути, за да се сгъсти. Прибавяте и 1ч.л. лимонов сок. Като стане готов се заливат парчетата с него. Трябва да увиете баклавата с фолио за да се задуши добре и да попие сиропът. Слагате я на хладно ще е готова за консумация след 24 часа.
Баклава с готови кори и канела
- кори - 1 кг (2 пакетчета) фини за баница
- олио - 1/2 ч.ч.
- масло - 1/2 ч.ч. краве
ЗА ПЛЪНКАТА
- орехи - 2 ч.ч. счукани
- захар - 2 - 3 с.л.
- канела - 1 ч.л.
- грис - 2 - 3 с.л. пшеничен
ЗА СИРОПА
- захар - 1 килограм
- вода - 1 литър
- ванилия
ПРИГОТВЯНЕ
- Корите се разделят на три пласта. След първият пласт се посипва половината от плънката, приготвена от едро смлените орехи, захарта, гриса и канелата.
- Подреждат се вторият пласт кори и върху тях се посипва останалата плънка. Така подготвената баклава се нарязва на парчета според вкуса и уменията на домакинята.
- Залива се с врящата мазнина. Пече се в умерена фурна, като степента на препичането на корите се определя по желание (по-препечени или по-бледи).
- Изпечената баклава се оставя да престои едно денонощие. След което се залива с врял сироп, който е приготвен от водата, захарта, врели 5-6 минути и ванилията, прибавена точно преди заливането. Вече залятата баклава се покрива и остава да престои още едно денонощие, след което е готова.
- 1 кг брашно
- щипка сол
- разтопено масло
За плънката:
- 1 кг почистени орехови ядки
- 1-2 ч.л. канела
- 1 ч.л. смлян карамфил
- За сиропа:
- 1.5 кг захар
- 1 ч.л. лимонена киселина
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- От пресятото брашно, 2 ч.ч. хладка вода и солта се замесва меко тесто. Оставя се да почине половин час, след което се накъсва на 40-50 топчета и се разточват много фини кори с големината на тавата, в която ще се пече баклавата.
- Ореховите ядки се нарязват на ситно и се смесват с канелата и карамфила.
- Корите се редят една върху друга в намазана с масло тава. Всяка кора се маже с разтопено масло, а през две кори се разстила част от плънката. Между последните три кори не се слага плънка.
- Наредената баклава се нарязва с остър нож на ромбове и се залива със сгорещено масло. Пече се в умерена фурна, докато се зачерви добре, след което се оставя да изстине.
- От захарта и 1.5 л вода се сварява умерено гъст сироп. Преди да се свали от огъня, се прибавя лимонената киселина.
- Изстиналата баклава се залива с врящия сироп и се оставя да престои една нощ, за да се напои. Поднася се на следващия ден.
Редактор: За Жената
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари