С тази торта “Милка” ще изненадате приятелите си, а те веднага ще Ви поискат рецептата.
Необходими продукти:
За блатовете:
● 4 яйца
● 4 супени лъжици захар
● 4 супени лъжици брашно
● 1 чаена лъжичка бакпулвер
● 3 супени лъжици какао
● 4 супени лъжици гореща вода
За крема:
● 670 милилитра мляко
● 70 грама картофено нишесте
● 2.5 супени лъжици захар
● 70 грама бял шоколад
● 170 грама масло (със стайна температура)
● 100 грама пудра захар
За шоколадовата глазура:
● 140 грама млечен шоколад (най-добре да се използва половината мляко и тъмен шоколад).
● 3 супени лъжици мляко
● 2.5 супени лъжици захар (по желание)
● 100 грама масло
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта до получаването на пухкава пяна (можете да разбиете белтъците отделно и след това да добавите жълтъците, захарта и яйцата). Смесете брашното с бакпулвера и какаото и постепенно прибавете към яйцата, като се разбърква внимателно с лъжица.
Разделете тестото на две равни части и поставете във форма за печене с диаметър 20 сантиметра, като отдолу сте поставили хартия за печене. Пече се в продължение на 15 минути при температура от 180 градуса. След изпичане на тортата във формата, изчакайте около 10 минути, след което с нож внимателно отстранете хартията за печене от ръбовете на формата. Оставете да се охлади напълно.
Смесете 100 милилитра мляко със захар и нишесте. Останалата част от млякото (570 милилитра) поставете в тенджера, добавете натрошения бял шоколад и поставете на котлона, като разбърквате често. След това намалете котлона, добавете сместа с брашното и разбърквайте непрекъснато, докато сместа се сгъсти (с консистенцията на пудинг). Отстранете от огъня и оставете да се охлади (като периодично се разбърква). Разбийте маслото със захарта, постепенно добавете пудинга и пасирайте до получаване на хомогенна крем. Смесете всички продукти за глазурата и поставете купата на водна баня, за да се стопи и разбъркайте добре. Оставете да се охлади.
Поставете единия блат обратно във формата за торта, намажете половината от крема и поставете в хладилника. След това се изсипва половината от шоколада, покрива се с втория блат, намазва се с останалия крем, след което се изсипва останалата част от шоколада (ако е прекалено гъст, разтопете го в гореща вода). Готовата торта е необходимо да се охлади най-малко няколко часа. Реже се с нож, натопен в топла вода.