1 600 гр. говеждо месо (врат с кост за предпочитане), нарязано на малки парченца 4 x 4 см
300 гр. лук, настърган на едро
1 домат (100 гр.) настърган или 1 с.л. доматено пюре
300 мл топла вода
1 ч.л. сол
2 с.л. свинска мас (или пречистено масло)
1 ч.л. червен пипер
6 сухи люти чушки
За запръжката:
1,5 с.л. мас или масло
1 с.л. брашно
50 мл топла вода
Месото се нарязва на парчета като за гулаш. Всяко парче хубаво се попива с кухненска хартия.
В загрята свинска мас в съд с двойно дъно се пържи месото със солта. Пържи се на силен огън, докато се изпари течността от месото.След това се добавя лукът и продължава да се пържи заедно с месото. Когато остане почти без течност, се добавят доматите, червеният пипер и лютите чушки. Долива се топла вода и се задушава на умерена температура. Трябва да има достатъчно течност, но месото да не е напълно потопено в нея. Яхнията се готви на ниска температура, покрита с капак. Периодично се разклаща съда и се долива топла вода при необходимост, ако сосът се изпари.
Запръжка:
В тиган се загрява мазнината и когато се сгорещи, в нея се запържва брашното, след което се добавя съвсем малко червен пипер и се залива с топла вода. Ври на умерена температура, докато се сгъсти сосът, след което с него се залива яхнията.
Като допълнение към яхнията се сервират сезонни сварени зеленчуци.