800 гр. свинско месо (врат, шол или по желание)
1,5 кг прясно зеле
1 малка ч.л. лимонтузу
2 червени домата
1 люта суха чушка
100-130 мл олио
1 с.л. червен пипер
400 мл вода
сол, черен пипер, подправки на вкус
Няма по-проста и лесна рецепта за свинско със зеле.
Вкусно, леко киселко, леко пикантно, пръстите да си оближеш!
Първо в загрятото олио (хубаво е да е повечко) се запържва свинското месо, така ме да промени цвета си от двете страни.
Изключва се котлонът.
Почистената зелка се нарязва на по-големи парчета.
Доматите се обелват и нарязват.
В тенджера се слагат половината от месото, доматите, половината от зелето, подправки на вкус, отново месо, зеле, домати, подправки.
Най-отгоре се слагат червен пипер и нарязаната люта сушена чушка.
В 400 мл топла вода се разтваря 1 чаена лъжичка лимонтузу, излива се в тенджерата и ястието се оставя да къкри на тих огън около 3 часа.
Достатъчно е по време на готвенето тенджерата само веднъж-дваж да се разклати.