29 Ноември 2014
7653
Снимков материал: pixabay.com
Свети aпостол Андрей , наричан още „Първозвани“, тъй като бил първият от 12-те апостола, които тръгнали след Христос, има водеща роля в изграждане основите на християнската черква. Той е проповядвал на много места, из всред които са земите на днешна Русия и Румъния, за което двете държави го считат за свой защитник.
Руската православна църква даже приема св. Андей за свой основател.
Из българския народ се носи притча, че свети Андрей впрегнал мечка в ралото си и с нейна помощ изорал цяла нива. За това българите наричат този ден "Мечкинден". Друга приказка ни отвежда в още по-дълбоките светове на предания, където Андрей бил единствения апостол без празник. Светецът отишъл да помоли Господ и на него да бъде посветен един ден, но вместо с кон, той пристигнал яздейки мечка. Когато бог видял това, възкликнал „Който тебе не празнува да го язди твоя кон!“.
Българският народ почита св. Андрей на 30 ноември. Именно Андреевден слага началото на зимните празници. От този ден се смята, че нощите започват да се смаляват и дните да нарастват. По стара българска традиция, в навечерието преди празника или сутринта на Андреевден жената в семейството, вари фасул, леща, жито, царевица, овес или ечемик. Съгласно с вярванията, посевите ще наедреят и годината ще е плодородна, ако традицията се спази и всички в къщата опитат от варивото.
Из българския народ се носи притча, че свети Андрей впрегнал мечка в ралото си и с нейна помощ изорал цяла нива. За това българите наричат този ден "Мечкинден". Друга приказка ни отвежда в още по-дълбоките светове на предания, където Андрей бил единствения апостол без празник. Светецът отишъл да помоли Господ и на него да бъде посветен един ден, но вместо с кон, той пристигнал яздейки мечка. Когато бог видял това, възкликнал „Който тебе не празнува да го язди твоя кон!“.
Българският народ почита св. Андрей на 30 ноември. Именно Андреевден слага началото на зимните празници. От този ден се смята, че нощите започват да се смаляват и дните да нарастват. По стара българска традиция, в навечерието преди празника или сутринта на Андреевден жената в семейството, вари фасул, леща, жито, царевица, овес или ечемик. Съгласно с вярванията, посевите ще наедреят и годината ще е плодородна, ако традицията се спази и всички в къщата опитат от варивото.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари