Един приятел от Италия ми даде рецептата за тази невероятно вкусна вечеря. Не мисля, че съм опитвала нещо по-вкусно, дори любимите у дома гювечета вече "не важат" пред тази Италианска макаронена запеканка .
Италианска макаронена запеканка
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 250 г паста (макарони)
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 голяма червена чушка
- 600 г кайма
- 2 големи домата
- 1 стрък праз лук
- 40 г масло
- 20 г брашно
- 500 мл прясно мляко
- 100 г кашкавал или сирене моцарела
- смлян черен и червен пипер на вкус
ПРОЦЕДУРА:
1. Сварете макароните във вряща вода според указанията на опаковката.
2. Лукът и чесънът се запържват в малко олио, добавя се нарязаната на ситно чушка и се задушават до омекване. Добавете каймата и подправете на вкус.
3. Когато месото промени цвета си и течността се изпари, добавете ситно нарязаните домати и продължете да задушавате на слаб огън под капак.
4. Запържете ситно нарязания праз в разтопеното масло, след това добавете брашното и разбъркайте, докато се смеси, 1-2 минути.
5. Добавете млякото и бъркайте непрекъснато, докато заври и се сгъсти. След това го пасирайте с ръчен пасатор. Прецедените макарони се заливат със соса и се разбъркват.
6. Разпределете един пласт от сместа в намазнена огнеупорна форма. Върху макароните се разпределя слой кайма, след това отново макарони.
7. Отгоре се изсипва настърган кашкавал и се пече в загрята на 180 градуса фурна за 30 минути.