Приятел от Италия ми показа как се прави домашна моцарела. Никога повече няма да я купя от магазин! По-лесно, отколкото мислите:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Приятел от Италия ми показа как се прави домашна моцарела. Никога повече няма да я купя от магазин! По-лесно, отколкото мислите:
Приятел от Италия ми показа как се прави домашна моцарела. Никога повече няма да я купя от...
1619
Източник: За Жената
Приятел от Италия ми показа как се прави домашна моцарела. Никога повече няма да я купя от магазин! По-лесно, отколкото мислите:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

По-лесно е отколкото си мислите.

Моцарелата е едно от сирената, без които е трудно да си представим италианската кухня .

мини моцарела

Снимка: unsplash

Меката и кремообразна топка е страхотна на вкус не само върху пица, но и като гарнитура към салати.

Вместо да купувам готова моцарела от магазина, я приготвям сама вкъщи - по-лесно е, отколкото си мислите.

Изключителна рецепта за най-добрата домашна моцарела може да намерите по-долу.

Изключително сирене с проста подготовка

Особено обичаме салата Капрезе през лятото, когато доматите имат вкус и миризма "както трябва".

Разбира се, не можем и без моцарела.

салата Капрезе

Снимка: unsplash

При едно посещение в слънчева Италия научих домашната рецепта за това популярно и вкусно сирене.

Може да изглежда сложно, но нищо не може да бъде по-далеч от истината. Работи перфектно от първия опит, така че дори и начинаещите могат да го направят.

Не е нужно да купувате сирищна мая веднага, опитайте да я направите с обикновен оцет. 

Моцарелата е култово италианско сирене, традиционно произведено от биволско мляко.

Не е нужно обаче да си "почесваме главите" и да се чудим откъде да вземем такова мляко.

Домашна моцарела

Това сирене може да бъде направено и от краве мляко, като същевременно запазва уникалния си вкус и текстура .

Моцарелата е неизменна част от много италиански ястия, доминира в пицата и лазанята.

Можете лесно да го добавите към салати или да го използвате за сандвичи.

Тази незабележима бяла топка е богата на калций, витамини от група В и протеини.

И най-важното - просто е вкусно!

За да приготвим домашна моцарела, се нуждаем от:

  • 2 литра пълномаслено мляко (със съдържание на мазнини най-малко 3,2%)
  • 120 мл бял оцет
  • 5 г нейодирана сол

Приготвяне:

Изсипете млякото в тенджера с дебело дъно.

мляко в тенджера

Снимка: pixabay

Загрейте го на умерен огън, докато достигне температура от 46°C.

Намаляваме силата на огъня и наливаме оцета. Разбъркайте и махнете тенджерата от котлона.

Сместа от мляко и оцет трябва да започне да се подсирва (да се пресече).

Продължете да бъркате, докато се образуват видими бучки от суроватка .

суроватка в тенджера

Снимка: unsplash

Покрийте съда с капак и оставете за 30 минути. Прецедете суроватката от сиренето с помощта на цедка.

След това използвайте черпак, за да изстискате излишната течност.

Оформяме топка, като непрекъснато изстискваме излишната вода.

домашна моцарела

Снимка: unsplash

Загрейте суроватката до 70°C и добавете сол.

Изсипете топлата суроватка върху топката моцарела.

Оставете моцарелата да се накисне за известно време.

След това извадете моцарелата и изстискайте излишната течност.

Сложете сиренето в отделен съд със студена вода за малко.

топка моцарела

Снимка: pexels

Домашната моцарела е готова за сервиране.

Желаем ви добър апетит!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft