Нарът е превъзходен плод, който много българи предпочитат заради лечебните му качества. Той може да се приема както директно в свеж вид, така и под формата на сок.
Още индийците са разчитали на плода за подмладяване, а китайците са правели отвара от него като силно противовъзпалително и укрепващо средство.
И двата варианта са удачни за снабдяване с ценни витамини, за лечение на определени болести или просто за наслада. Охладен, сокът е просто невероятен на вкус. Той може да се пие през цялото лято без проблем. От него биха могли да се извлекат единствено позитиви.
Най-добрите предназначения на плодът нар
Към днешна дата е потвърдено, че именно нарът е онзи плод, който съдържа най-големи количества антиоксиданти.
Само в 30 мл пресен сок се съдържат три пъти повече антиоксиданти в сравнение със същото количество зелен чай или пък червено вино. Тези антиоксиданти са в състояние да стопират развитието на атеросклероза.
Нарът изобилства от витамин С. Той държи болестите и простудите далеч. Важно: сокът е полезен за абсолютно всички хора, с изключение на тези, които боледуват от гастрит с повишена киселинност и язва на стомаха.
В българската народна медицина с нар се лекуват кръвохрачене, дерматити, силнаменструация, чревни и стомашни възпаления.
Външното приложение също е повече от успешно. Правят се промивки при бяло течение и гаргари, които са действени при възпалени венци и възпаление на сливиците.
Рецепти с нар, който помагат и до днес
При тения: пригответе си 50 грама кора от корените на нар. Варете за 20 мин в 700 мл вода. На мястото на вече изврялото количество вода добавете нова. От готовата отвара взимайте по една винена чаша преди хранене на 10 мин до три пъти. След час приемете английска сол.