2 чаши бяла захар
1 3/4 чаши брашно
3/4 чаша какао на прах
1 1/2 ч.л. сода за хляб
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
2 яйца
1 чаша прясно мляко
1/2 чаша олио
2 чаени лъжички екстракт от ванилия
1 чаша преварена вода
За глазурата:
3/4 чаша масло
1 1/2 чаша какао на прах
5 1/3 чаши захар
3/4 чаша мляко
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
Няма любител на сладкото, който да не обожава шоколадова торта. За студените зимни дни, когато депресията чука на вратата, а тялото ви страда от недостиг на захар, това е правилният избор:
Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете с масло и поръсете с брашно 2 тавички. От първата група съставки объркайте блата на тортата: в купа сложете захарта, брашното, какаото, содата бикарбонат, бакпулвера и солта. Добавете яйцата, млякото, олиото и ваниловата захар, и разбийте с миксер около 3 минути. Добавете бавно водата и разбъркайте добре. Разпределете сместа в двете тавички.
Печете блатовете около 30 - 35 минути в предварително загрятата фурна. Когато ги извадите, оставете ги да се охладят 10-тина минути извън тавите, преди да сглобите тортата.
За глазурата: разбийте с миксер маслото, докато стане на крем. Добавете какаото и захарта заедно с млякото и ваниловата захар. Бъркайте, докато съставките напълно се смесят. Намажете двата слоя на тортата с получената глазура и ги поставете един върху друг. С останалата част от глазурата покрийте добре цялата торта. Доукрасете по желание.