Как откровено лъжат етикети, стана ясно на дискусията за измами с храните в първия ден от мегафорума за селско стопанство, храни и вино в Международен панаир Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС от града. Когато си купуваме боб "Добруджанка", няма как да разберем, че той е расъл всъщност в Киргизстан.
Друг един фасул със знаково име "Смилянка" няма нищо общо с родопското село Смилян, а е отгледан в Полша.
Подобни заблуди може да се предотвратят чрез защитени географски означения, каза на дискусията Георги Събев, съветник на евродепутата Момчил Неков, който стои зад кампанията "Да защитим българския вкус". Съвместно със „Slow Food България“ се търсят потенциални български кандидати за вписване в Европейския регистър на схемите за качество на селскостопанските продукти и храни.
Защитено наименование за произход може да получи краен продукт, при който всички процеси са протекли в един географски регион- и производство, и преработка, и пакетирани. Резултат от кампанията "Да защитим българския вкус" са идентифицираните вече 30 традиционни български продукта, които имат шанса да получат защитени географски означения.
Сред тях са домати, капия, различни видове лук, кестени, месни деликатеси, мед, чай. В процес на регистрация са Източнобалканска свиня, куртовски розов домат и странджански чай.