Основната й цел е да замени животинския протеин с този, съдържащ се в ядките (орехи, кашу, лешници, бадеми). За разлика от повечето екстремни диети, в тази диета с ядки има балансирано меню и има само едно ограничение - порцията при всяко хранене да не надвишава 250 грама.
Орехи - От орехите се прави орешарка – тинктура, особено ефикасна при стомашни проблеми. Белтъчините на орехите спомагат за увеличаване на мускулите и дават физическа сила. Орехите имат леко прочистващи свойства. Могат да се консумират от диабетици.
Лешници - Тези ядки са много хранителни, съдържат около 60% мазнини. Не са трудносмилаеми, затова се препоръчват на деца, на страдащи от анемия, при нервни кризи и интензивно умствено натоварване. 100 грама лешници покриват четиридневната нужда на организма от витамин Е.
Фъстъци - Те са богати на витамин Е и витамини от група В, фосфор и ниацин. Съдържат две важни мастни киселини: линоленова и фъстъчена, които имат способността за понижаване нивото на холестерола в кръвта.
Американски орехи - (Pecans) Богати са на витамин B1, участващ в метаболизма на въглехидратите. От всички ядки съдържат най-много антиоксиданти, благодарение на което понижават нивото на лошия холестерол в кръвта.
Кашу - Имат около 40% мазнини. Добър източник на белтъчини за вегетарианците. Съдържат фолиева киселина, особено необходима за бременни жени.
Ядки от Гинко - Тези ядки, са плодове от дървото Гинко. Растат в Далечния изток. В Европа тези ядки са достъпни само в консерви. Добавят се към супи и риби.
Шамфъстък - Не само вкусни, но и богати на ненаситени мастни киселини и протеини ядки. Съдържат много белтъчини и целулоза, но и магнезий, калий, витамин Е и витамини от група В. Добре регулират работата на сърцето.
През този период не консумирайте захар и бонбони.
Примерно меню
Варианти за закуска :
- салата от рукола, домати, натрошени бадеми, подправена със зехтин, пита, черно кафе;
- запеканка от извара със сос от портокалов сок, поръсена с бадеми, чай;
- парче пица с плънка от домати, зелена чушка и козе сирене, поръсена с натрошено кашу.
Варианти за обяд :
- крем-супа от картофи и копър, маруля със зехтин и смлени ядки, чаша зеленчуков сок (доматен, от морков или от тиква);
- крем-супа от броколи и бели гъби със сметана, шепа орехи, шепа стафиди или сушени сини сливи, сок от горски плодове (от ягода, касис, череши)
- доматен сок с босилек, салата от пържени картофи и листа от Лоло Росо с майонеза, чаша неподсладено кисело мляко за пиене.
Варианти за следобедна закуска :
- шепа ядки, шепа стафиди;
- шепа ядки, ябълка;
- шепа ядки, шепа фурми.
Варианти за вечеря :
- по-течна овесена каша, приготвена с вода, билков чай (лайка, мента, маточина);
- салата от настъргани моркови със сметана, компот от сушени сини сливи или сушени кайсии;
- салата от саламурено сирене, попарен спанак и зехтин, студен чай каркаде.