Пролетта е сезонът на вкусните гозби със зелении - спанак, лапад, киселец... Освен вкусни, тези тревисти растения са и много полезни, а днес ще ви предложим една традиционна българска рецепта за постни сармички с лапад .
Пролетни сармички с лапад
Продукти (за около 60 бр.):
3 чаши ориз /общо 450 гр./
3 стръка пресен лук
50 гр. масло
100 мл. олио /зехтин/
1 връзка магданоз
джоджен /сух или пресен/
черен пипер
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. сол
60 бр. листа от лапад /свежи/
Приготвяне:
Първо пригответе плънката. Измийте и нарежете пресния лук. Измийте хубаво ориза. Поставете в дълбок тиган мазнината, маслото, пресния лук и солта. Разбъркайте на котлона до омекване на лука и добавете червен пипер.
Разбъркайте, но внимавайте да не прегори, след това добавете и измития ориз. Разбъркайте, докато стане стъклен, след това добавете измития и нарязан магданоз, заедно с черния пипер и джоджена. Ако ви се стори, че мазнината е малко, добавете още, защото сармите са постни. Когато плънката е готова, дръпнете тигана от котлона.
Време е да приготвим листата от лапад:
С остър нож изрежете жилата на листата, успоредно на листото, но внимавайте да не го нараните. Изрежете и дръжките. След това измийте листата със студена вода едно по едно. Измитите листа попарете за кратко във вряла вода, веднага ги потопете в студена вода и отново ги извадете бързо от водата. Отцедете добре.
Навиване на сармите:
Поставете листото върху дъска за рязане с жилката нагоре. Сложете по 1 ч.л. от плънката на всяко листо. Увийте сармите хлабаво, защото оризът набъбва. Наредете ги в голяма тава.
В тигана от плънката налейте 9 чаши вода /така че съотношението да бъде на 1 чаша ориз – 3 чаши вода/. След като водата заври, залейте с нея завитите сарми. Увийте тавата с фолио. Сложете тавата във фурната на 180 °. Печете на горен и долен реотан около 1 час и 15 минути. Готови са, когато водата се е абсорбирала.