Пролетни сармички с лапад - вкусотия до шия, пръстите да си оближеш!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Пролетни сармички с лапад - вкусотия до шия, пръстите да си оближеш!
Пролетни сармички с лапад - вкусотия до шия, пръстите да си оближеш!
5934
Източник: glas.bg
Пролетни сармички с лапад - вкусотия до шия, пръстите да си оближеш!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Пролетта е сезонът на вкусните гозби със зелении - спанак, лапад, киселец... Освен вкусни, тези тревисти растения са и много полезни, а днес ще ви предложим една традиционна българска рецепта за постни сармички с лапад .

По нищо не отстъпват на тези с кайма, а за да е още по-здравословно всичко, ще ги приготвим на фурна! Ето как се приготвят пролетни сармички с лапад по рецепта на Надежда Сотирова:

Пролетни сармички с лапад

Продукти (за около 60 бр.):

3 чаши ориз /общо 450 гр./

3 стръка пресен лук

50 гр. масло

100 мл. олио /зехтин/

1 връзка магданоз

джоджен /сух или пресен/

черен пипер

1 ч.л. червен пипер

1 с.л. сол

60 бр. листа от лапад /свежи/

Приготвяне:

Първо пригответе плънката. Измийте и нарежете пресния лук. Измийте хубаво ориза. Поставете в дълбок тиган мазнината, маслото, пресния лук и солта. Разбъркайте на котлона до омекване на лука и добавете червен пипер.

Разбъркайте, но внимавайте да не прегори, след това добавете и измития ориз. Разбъркайте, докато стане стъклен, след това добавете измития и нарязан магданоз, заедно с черния пипер и джоджена. Ако ви се стори, че мазнината е малко, добавете още, защото сармите са постни. Когато плънката е готова, дръпнете тигана от котлона.

Време е да приготвим листата от лапад:

С остър нож изрежете жилата на листата, успоредно на листото, но внимавайте да не го нараните. Изрежете и дръжките. След това измийте листата със студена вода едно по едно. Измитите листа попарете за кратко във вряла вода, веднага ги потопете в студена вода и отново ги извадете бързо от водата. Отцедете добре.

Навиване на сармите:

Поставете листото върху дъска за рязане с жилката нагоре. Сложете по 1 ч.л. от плънката на всяко листо. Увийте сармите хлабаво, защото оризът набъбва. Наредете ги в голяма тава.

В тигана от плънката налейте 9 чаши вода /така че съотношението да бъде на 1 чаша ориз – 3 чаши вода/. След като водата заври, залейте с нея завитите сарми. Увийте тавата с фолио. Сложете тавата във фурната на 180 °. Печете на горен и долен реотан около 1 час и 15 минути. Готови са, когато водата се е абсорбирала.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft