Тиквичките трябва да се ядат често, особено през пролетта, за да ни дадат необходимата енергия и да ни снабдят с голямо количество витамини и минерали. Можете да ги хапвате сурови, нарязани на тънко в салатата, печени с пълнеж, пържени или настъргани под формата на кюфтета. Днес ви представяме една интересна рецепта за уникално вкусни пролетни сарми от тиквички .
Ще ви трябва специално ренде или нож за белене, за да нарежете тиквичките на дълги ивици. Трябва също да знаете, че младите тиквички изобщо не трябва да се белят, защото именно в кората се намират най-много хранителни вещества,. Ето какво ви трябва, за да направите тези апетитни сарми от тиквички :
Пролетни сарми от тиквички
Продукти (измерени с малка чаша от 125 мл):
1 чаша булгур
1 чаша вряла вода
150-200 г кайма
1 средно голяма глава червен лук
1 пълна супена лъжица доматено пюре
около 1/2 връзка пресен магданоз и копър
1-2 скилидки чесън
сол
черен пипер
червен пипер
подправки на вкус
За заливане:
1 супена лъжица доматено пюре
1/2 чаша олио (60 мл)
400 мл вода
Приготвяне:
В по-дълбок съд се слага чаша булгур и се залива с чаша вряла вода. Покрийте със стреч фолио и оставете да кисне 10 минути. През това време булгурът ще набъбне и ще абсорбира водата.
След това добавете около 150-200 г кайма по избор, една средно голяма глава ситно нарязан червен лук, 1 супена лъжица доматено пюре, около шепа ситно нарязан пресен магданоз и копър, 1-2 скилидки ситно нарязан или настърган чесън и накрая добавете подправки на вкус.
Разбъркайте добре сместа, най-добре на ръка, за да комбинирате всички вкусове. Ако в момента нямате булгур, можете да добавите шепа ориз, а може и да приготвите сместа с кайма по ваш вкус, както обикновено я приготвяте за зелеви сарми, например.
Измийте добре тиквичките със студена вода, отрежете краищата с твърдите части, след което внимателно ги нарежете на ленти. В края на всяка лента сложете малко от готовия пълнеж, след което внимателно го увийте на руло. Повторете процедурата, докато свършат тиквичките и плънката.
Така приготвените пролетни сармички се нареждат в тава, леко намазнена отдолу. В по-дълбок съд смесете 1 супена лъжица доматено пюре, 1/2 чаша олио (60 мл), 400 мл вода, след което с тази течност залейте сармичките с помощта на черпак.
По желание може да намажете отгоре с малко кетчуп. Поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете до златисто кафяво.
Сервирайте ястието топло с кисело мляко или заквасена сметана.
Да ви е сладко!