Д-р Гайдурков е специалист по лечебно хранене, който споделя, че през настоящия пролетен сезон организмът ни ще се чувства най-добре, ако му предоставим сурова храна. Според него най-добрият период, през който можем да се подложим на разтоварваща програма, е 2 седмици, но допълва, че и 3 дни да спазваме режим, пак ще направим добро на тялото си.
Програмата му включва само и единствено сурови плодове и зеленчуци, ядки, смутита и фрешове. Той твърди, че суровата храна алкализира и премахва киселинните отпадъци от тялото.
Един от плодовете, които специално препоръчва, е киви, тъй като спомага за прочистване на тялото. Добре е да редуваме зеления цитрус с нар, райска ябълка, ананас, круши, грозде, ябълки и други цитруси. Можем да разнообразяваме храненията, правейки си домашни кремчета от банан и авокадо или пък започвайки деня с 200 мл прясно изцеден фреш от грейпфрут, ананас, лимон, портокал или нар.
Що се отнася до зеленчуците, задължително е да включим зеленолистни в менюто си, както и червено цвекло, моркови, целина, селъри, магданоз, рукола, домати. Ако решим да ги превърнем в смути, можем да ги овкусим с мента, копър, босилек, джоджен, куркума, джинджифил, препоръчват се зелени подправки като магданоз например, който е зеленолистното с най-голямо количесво витамин С в състава си. Ако решим да разреждаме смутито си, трябва да го правим със зеленчуков или плодов сок, но в никакъв случай с вода. Д-р Гайдурков допълва, че неговото любимо смути е с целина, чесън и лимон, а полезен и вкусен е т.нар. фреш гаспачо, който съдържа моркови, магданоз, домат, червено цвекло и смлени ядки.
Важно уточнение е, че през двуседмичния период на режима не бива да овкусяваме салатите си, така че ще се наложи да забравим за солта и мазнината. Не е позволен дори зехтинът.