Всеки хранителен продукт носи със себе си нещо добро, но и нещо лошо. По същия начин това, което може да помогне на един човек, ще навреди на друг. Всичко зависи от здравословното състояние на човека.
Някога се смятало, че малкото жълто семенце на просото е мощна защита срещу вещици и зли сили. За защита просото се разпръсквало по праговете на къщата и дори се слагало в основите.
Особено го използвали млади момичета, които искали да се омъжат – те го ръсели около оградата и повтаряли три пъти: „Колкото повече зърна просо, толкова повече ухажори ще имам!“
Просото е зърнена култура, богата на минерали, предимно фосфор и магнезий, но също и витамин В комплекс.
Донесено е в нашия район от Африка и Азия и някога е било използвано за производство на безквасен хляб, преди да стане храна за птици и добитък. Казват, че древните китайци са го смятали за една от петте свещени билки, заедно със соята, ориза, пшеницата и ечемика.
Отглежда се лесно, не изисква особени инвестиции, откъдето може би и цената му.
Въпреки че е богато на растителни протеини, съдържа и нишесте, а поради високото съдържание на калицилова киселина, просото се счита за истински козметичен препарат - действа добре на ноктите, кожата, косата и зъбите. Не съдържа глутен.
Лиляна Милойкович от Ниш укрепи костите си с ежедневна консумация на 50 грама просо, сварено в мляко.
Преди 10 години Лиляна Милойкович, икономист от Ниш, се изправя пред сериозен проблем – трябва да се подложи на операция поради дискова херния. Поради поставената диагноза тя вече не може да се движи от болки и животът й става сложен.
Докато я подготвят за операцията, се установява, че освен всичко друго, тя има и остеопения, първата стъпка към намаляване на костната маса и нарушение в изграждането на костната тъкан.
- "Когато се възстанових напълно от дисковата операция, реших да се заема сериозно с костите си, като се има предвид, че навлязох в шестото десетилетие от живота си и с това костите ми ще станат още по-тънки от преди.
Затова преди пет години отидох на лекар специалист, който ми направи денситометрия и се потвърди, че имам остеопороза трета степен. Четири години упорито приемах витамин D и предписаните лекарства, но контролните прегледи установиха, че степента на остеопорозата изобщо не намалява.
Междувременно прочетох, че просото е полезно за болните от остеопороза, реших и аз да опитам", посочва Лиляна и продължава:
- "Първо проучих литературата, в която се подчертава, че просото възстановява клетките и увредените тъкани. Тъй като съдържа висок процент фосфор и калций, които имат голямо влияние върху образуването на костите, реших да спра лекарствата и да използвам само витамин D и просо".
"Цяла година използвах само витамин Д и просо, което варих в прясно мляко, както се вари сутляша. Наскоро бях на преглед и остеодезинтометрията показа, че костната ми маса се е увеличила, тоест степента на остеопороза е намаляла до 2,5 градуса. Убедих се, че силата на природата е много по-голяма от силата на синтетичните лекарства".
А ето и няколко рецепти с просо за здраве :
ПРИГОТВЯНЕ И УПОТРЕБА:
ЕДНА ЧАША обелени зърна просо се заливат с 5 чаши вода и се оставят да киснат 5 часа. Ако водата поеме набъбналото просо, долейте още вода и го сложете на огъня да заври. Към него се добавят наситнени морков, магданоз, праз, целина и когато се свари, се посолява малко.
Тази диетична храна помага за прочистване на организма:
ЕДНА СУПЕНА ЛЪЖИЦА просо се вари 5 минути в 300 мл вода, прецежда се, подслажда се с мед и се изпива вечер преди лягане. Дава се на деца, които уринират насън.
Просото, както и другите зърнени и бобови култури, трябва да се накисват във вода преди употреба, за да се неутрализира фитиновата киселина. Просото съдържа гойтогени, така че тъй като не е доказано дали се неутрализират при готвене, тези, които имат проблеми с щитовидната жлеза, трябва да внимават с консумацията.
Освен това просото има висок гликемичен индекс, цели 70, така че тези, които имат повишена захар, трябва да го комбинират с друга храна с нисък ГИ.