Ракът на дебелото черво е вторият водещ вид рак по смъртност. Все пак добрата новина е, че рискът от рак на дебелото черво може значително да се намали.
Предпазването от рак на дебелото черво по правило се състои от редовни прегледи и придържане към прости правила, казва Ани Лин от университета в Калифорния.
Ако принадлежите в рискова група, т.е.
Ако имате нормален риск от рак на дебелото черво , с редовни прегледи и придържане към тези прости съвети вие значително ще намалите риска от получаване на рак на дебелото черво.
Ежедневно консумирайте плодове, зеленчуци, зърнени храни и семена. Намалете приема на наситени мазнини, тъй като рак на дебелото черво обикновено се появява при хора, които прекомерно консумират наситени мастни киселини. Увеличете приема на фолиева киселина, която обикновено се съдържа в пресните зеленчуци.
Ако сте любител на алкохола, предпочитайте го умерено. Ако пушите, спрете да пушите. Комбинацията на цигари и алкохол е свързана с получаване на рак на дебелото черво и други части от храносмилателната система.
Упражнявайте най-малко 20 минути, 3 до 4 пъти седмично. Умерената физическа активност, като туризъм или умереното движение, могат да намалят риска от рак на дебелото черво.
Поддържайте здравословно и нормално телесно тегло, защото затлъстяването е свързано с този риск. Уведомете Вашия лекар, ако забележите видими промени, като например, кръв при уриниране, болки около корема или внезапно и необяснимо отслабване