Просто сложете горчица в брашното и тестото е готово: Нова рецепта за вкусно печиво

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Просто сложете горчица в брашното и тестото е готово: Нова рецепта за вкусно печиво
Просто сложете горчица в брашното и тестото е готово: Нова рецепта за вкусно печиво
18780
Просто сложете горчица в брашното и тестото е готово: Нова рецепта за вкусно печиво
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Здравейте всички! Днес изпекох вкусен хляб с горчица и исках да споделя рецептата с вас. Просто добавяте горчицата към брашното, омесвате бързо и тестото е готово. Няма нужда от твърде много месене, наистина сравнително бързо и лесно за омесване.

Казвам бързо, защото не е нужно да се меси 10-15 минути, а тестото бързо става компактно, само за няколко минути. Е, ако изключим времето, необходимо за втасване и изпичане на хляба, тази рецепта наистина няма да ви отнеме много време.

Реших да не купувам повече хляб, а да си го пека сама вкъщи, защото е не само много по-вкусен, но и по-здравословен, защото знам какво точно слагам в него. Ако пека по-голямо количество, замразявам излишното, за да не се развали.

Днес изпекох хляб с горчица и трябва да призная, че рецептата е много интересна. Опитайте сами, вашите близки ще оценят усилията ви. Това е немска рецепта от Олга и ето какво ви трябва:

Хляб с горчица

Продукти: 

  • 500 г + 200 г брашно
  • 1 супена лъжица захар
  • 2 чаени лъжички сол
  • 10 г суха мая
  • 500 мл хладка вода
  • 30 мл олио
  • 3 супени лъжици зърниста горчица
  • още малко олио за намазване формите

Приготвяне: 

В по-дълбока купа пресейте брашното, след което го смесете със сухата мая, солта и захарта. Направете вдлъбнатина в средата като кладенче, след което изсипете тук хладката вода, олиото и зърнестата горчица. Разбъркайте с дървена лъжица или шпатула.

брашно с вода

горчица в брашното

Щом брашното поеме цялата вода, добавете още 200 г пресято брашно. Месете на ръка до получаване на меко и леко лепнещо тесто. Намаслете работната повърхност и извадете тестото. Месете го няколко минути, докато стане гладко.

лепкаво тесто

меко тесто

Дълбока купа се намазва с олио по дъното и стените, след което вътре се слага вътре тестото и се завива с прозрачно стреч фолио и кухненска кърпа. Оставете на топло, за да втаса хубаво и да удвои обема си, за което са му необходими 50-60 минути.

Когато тестото е втасало хубаво, изпуснете въздуха с леко натискане на ръката, след което го оформете отново на топка. Поставете го върху намазнена работна повърхност, леко го набрашнете бързо, за да го омесите, след което го разделете на две части.

тесто на плота

От всяка част оформете топки. Покрийте двете теста и ги оставете отново да втасат за още половин час. След това вземете една топка, поставете я върху леко набрашнена работна повърхност и я разточете на кора с помощта на точилка.

тесто на дъска

Навийте тестото на руло, след което внимателно съберете краищата, за да залепнат и оформете хлебче. Така оформеното тесто се поставя в предварително намазнена форма за хляб. Повторете процедурата с второто тесто.

кора тесто

руло тесто

Покрийте ги и ги оставете да втасат на топло за още 20 минути, за да увеличат обема си. След изминалото време ги намажете внимателно с вода (с кухненска силиконова четка).

хляб във форми

хлебчета с горчица

Пече се 30-35 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. 

горчичен хляб

Извадете изпечения хляб от формите и го оставете да изстине върху решетка. Ухае неустоимо и е мек като памук. 

хляб с горчица

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft