Голяма част от младите домакини изпитват отвращение към месенето на тесто, защото смятат, че е нещо много сложно, но реалността е съвсем различна. Най-хубавото тесто се замесва много лесно и елементарно и каквото и да правите, то ще излезе меко като памук и много вкусно.
Необходимо е да знаете само няколко трика. Например, много е важно маята да има правилен срок на годност и да се съхранява на подходящо място. За да проверите дали е наред (ако се съмнявате в годността й), първо трябва да я активирате в малко хладка вода със захар и брашно.
Също така е много важно помещението, в което месите тестото, да е топло и без течение. От следващата рецепта, която можете да прочетете по-долу, ще получите меко тесто , което не се нуждае от много месене, но въпреки това ще направите от него най-меките и вкусни турски гевреци , които са известни по света като " ачми ". Ето какво ви трябва:
Най-меките и вкусни турски гевречета
Продукти:
600 гр. меко брашно + 2 супени лъжици за месене
1 яйце със стайна температура
400 мл хладко/топло прясно мляко
1 пакетче суха мая (8-10 гр.)
80 гр.
1 малка чаена лъжичка сол
2 малки лъжички оцет 9%
30 г + 40 г масло
1 жълтък за мазане и семена за поръсване
Приготвяне:
В по-дълбока купа разбийте яйцето заедно със захарта, след това добавете затопленото прясно мляко (трябва да е прясно) и разбъркайте до гладкост. Накрая добавете маята и отново разбъркайте, за да се разтвори и изглади всичко.
В друга по-дълбока купа пресейте брашното, направете кладенче в средата, след което изсипете цялата течна смес тук, добавете оцета, солта и бъркайте с лъжица до получаване на компактна смес. Когато брашното поеме течността, ще се получи много меко и лепкаво тесто.
Добавете още две супени лъжици брашно (или колкото прецените, че е необходимо) и продължете да бъркате, докато и то се смеси. Тестото е все още меко и лепкаво, така че го изтръскайте върху работна повърхност, разстелете го малко и нанесете върху него 30 г размекнато масло.
С намазнени ръце месете тестото, докато поеме маслото и стане гладко. Оформете топка и я сложете в добре намаслена купа (2 с.л. масло). Покрива се с плик или прозрачно стреч фолио и се оставя на топло и тъмно място да втаса за половин час или докато удвои обема си.
След това се изважда върху работен плот и с намаслени длани се разтяга на голяма кора. Нанесете 30-40 г размекнато масло върху цялата повърхност. Сгънете го наполовина от едната страна, след това го сгънете до другата страна, като книга. Ще получите продълговат правоъгълник с три слоя тесто.
Нарежете го на парчета с широчина 2,3 или 4 пръста или колкото искате, издължете ги малко и ги усучете, след което съединете краищата, за да получите гевречета. Подредете ги в тава, застлана с хартия, покрийте и оставете да починат около 10 минути.
През това време включете фурната да загрява на 180 градуса, а гевреците ще увеличат обема си. Намажете ги с разбит жълтък, към който сте добавили малко мляко или олио и ги поръсете с различни семена по избор.
Пекат се в загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути или до зачервяване.
Да ви е сладко!