Един от основните проблеми в консумирането на плодове и зеленчуци е почистване на повърхността от мръсотия, химикали, прах и други вещества, които се държат на повърхността. Само измиване с вода преди употреба често не е достатъчно. Това е особено за плодовете, трудно се мият поотделно, като грозде, ягоди, боровинки и др.
Това е ефективно и просто решение на този проблем.
Вземете голяма купа и я напълнете с вода. Във водата, добавете оцет (за предпочитане ябълков) в съотношение от най-малко 1:10 (5 литра вода половин литър оцет). Разбъркайте добре и поставете плодовете и зеленчуците да престоят 10-15 минути. Водата трябва да бъде на стайна температура.
След 10-15 минути, извадете плодовете или зеленчуците и изплакнете с чиста вода.
Ще видите как разтвор от вода и оцет е мръсен след процедурата. Всички химикали, пестициди, мръсотия и бактерии ще останат в нея. За някои видове плодове като ягоди и други нетрайни плодове, този метод ще удължи живота им за няколко дни.
Същата течност може да се използва няколко пъти в един ден, след което трябва да се излее.
Ако знаете със сигурност, че плодовете са пръскани - увеличете размера на оцета в разтвора.