Проф.Байкова предупреди: Не яжте оцветените белтъци от Великденските яйца! Опасно е!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Проф.Байкова предупреди: Не яжте оцветените белтъци от Великденските яйца! Опасно е!
1448
Източник: plovdiv24.bg
Снимков материал: колаж За Жената
Проф.Байкова предупреди: Не яжте оцветените белтъци от Великденските яйца! Опасно е!

Здравословното хранене по празниците е истинско предизвикателство. Особено на Великден, когато по традиция трапезата е затрупана с агнешко, салати, яйца и козунаци, а на нас ни се иска да опитаме от всичко.

До четири яйца за Великден е препоръчителната доза от здравните експерти.

Това разкри  един от най-добрите специалисти по хранене у нас проф. Донка Байкова .

За децата дори е хубаво консумацията да се сведе до три броя на ден, пояснява специалистът.

"Моят съвет е да не се прекалява с яйцата . Хубаво е и да не ги ядем наведнъж, а да ги разпределим равномерно през целия ден. Мазнините от жълтъка на яйцето могат да направят жлъчен спазъм. И бездруго имаме мазни меса, козунакът е много комбинирана и концентрирана храна, в която има и яйца, и масло, и захар. Белтъкът пък е силен алерген", обяснява пред вестника диетологът.

Друг риск крие боядисването на самите яйца, защото често, ако те са спукани, цветът прониква през черупките и обагря белтъка. Това може да доведе до алергична реакция и проф. Байкова съветва винаги да премахваме цветните участъци, преди да сложим яйцето в устата си.

"Зелената боя е натурална. Тя се извлича от листата на дърветата. Другите бои са синтетични и са доста алергизиращи", пояснява специалистът.

Освен броя на яйцата е добре да внимаваме и за тяхното приготвяне. Лекарите не препоръчват да се ядат много рохки или сурови яйца, тъй като съществува риск от заразяване със салмонела, която причинява остро чревно отравяне.

Традиционният великденски символ не бива и да се преварява. Ако процесът на варене продължи повече от 10 минути, могат да се образуват потенциално опасни токсични съединения. В случай на продължително кипене в яйцата се образуват железни сулфиди, които придават на жълтъците леко зеленикав цвят. Тъй като газовете са токсични, могат да доведат до отравяне.

Варените жълтъци не се препоръчват и за хора, страдащи от диабет и сърдечносъдови заболявания, дължащи се на повишен холестерол, пише "България Днес".

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft