Тирамисуто е един от любимите десерти и когато опитате тази торта Тирамису , в чинията ви няма да остане и трошичка! Всички просто я обожават! Не е толкова трудно да си приготвите у дома този божествен сладкиш - ето рецептата стъпка по стъпка:
Гениална торта Тирамису
Продукти:
(За форма с диаметър 18 см)
Блат:
2 белтъка
1/4 с.л. лимонов сок
50 г кристална захар
2 жълтъка
35 г обикновено брашно
10 г какао
15 мл прясно мляко
15 г олио
За крема:
4 г желатин
20 мл вода
45 г кристална захар
2 жълтъка
200 г маскарпоне
180 г бита сметана
Освен това:
4 г разтворимо кафе
40 мл гореща вода
30 мл ром
топла вода
какао
Приготвяне:
Сложете белтъците в по-голяма купа, добавете лимоновия сок и разбийте на ниска скорост.
По време на разбиване добавете захар на две порции и продължете, докато се образува полутвърд сняг (не трябва да е напълно твърд, за да не се напука блатът по време на печене).
Разбийте жълтъците в готовия сняг на ниска скорост.
След това пресейте брашното и какаото на прах към яйчената смес. Използвайте бъркалка за работа.
Изсипете млякото в отделна купа, добавете олиото и разбъркайте, така че двата компонента да се слеят.
Добавете малко яйчена смес и разбъркайте, след което смесете с цялата яйчена смес.
Сложете хартия за печене на дъното на формата за кекс, изсипете тестото и печете в предварително загрята фурна на 160°C.
Печете около 40 минути.
Оставете блата да изстине върху решетката и пригответе крема.
Изсипете желатина в купа, добавете топла вода и оставете да набъбне за 10-15 минути.
Изсипете захарта във втората купа, добавете жълтъците и разбийте на пяна.
След това добавете желатина.
Разбийте с бъркалка на водна баня до гладка маса. Оставете да изстине и добавете маскарпонето.
Разбъркайте внимателно, за да смесите, без да губите обема.
Разбийте сметаната и я смесете с маскарпонето.
Разрежете блата наполовина и изрежете едната част с диаметър 15 см.
Залейте кафето с гореща вода и разбъркайте. Оставете да изстине и добавете ром.
Напоете блата с този разтвор. Намажете част от крема върху големия блат и го покрийте с по-малкия блат, който също сте сиропирали с кафе.
Изсипете останалата част от крема. Загладете и оставете да се охлади в хладилник.
Когато тортата се втвърди достатъчно, извадете я от хладилника и я извадете от формата.
СЪВЕТ: Накиснете кърпа в топла вода и поставете от външната страна на формата за около 15 секунди.
След това тортата ще се отдели от формата.
Отгоре поръсете с какао и може да сервирате. Нарежете и се насладете с чаша кафе.
Пожелаваме ви добър апетит!