Професор Донка Байкова с ценни съвети, как да се храним и пием по празниците- най-добрата салата е ...

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Професор Донка Байкова с ценни съвети, как да се храним и пием по празниците- най-добрата салата е ...
10068
Снимков материал: pixabay.com
Професор Донка Байкова с ценни съвети, как да се храним и пием по празниците- най-добрата салата е ...

Нормално е в тези празнични дни българинът да вдига по-често чашката, но е нужно всичко да е с мярка. Ако сервирате аперитив, нека да е със зеленчукова салата! Добре е и с малко сирене, съветва диетологът проф.

Донка Байкова .
„Алкохолът започва от по-високите етажи на храносмилателната система да се разгражда и затова не бива да бъде приеман на гладно. Той е водоразтворима субстанция. За да забавим всмукването в кръвообращението и нежеланите ефекти на опиянението от него, трябва да се подготвим с повече течности. Пийте го с вода“, каза Байкова пред TV7.

„Съветвам хората да не забравят, че през следващите няколко празнични дни ще имаме поводи да си изядем кулинарните изделия, които сме приготвили. Не е необходимо след снощния маратон от 7,9 или 11 ястия да продължим да трупаме килограми, наблягайки на блюда от друга хранителна гама. От салатата до основното ястие и до десерта нека да има интервал от поне половин час“, заяви специалистът по здравословно хранене.

Според нея, когато човек се храни здравословно, храната се етажира на нива в стомашно-чревния тракт, а не се разбърква. „Трябва да започнем с нещо, което да раздвижи червата. Това са минералите от зеленчуците. Приемайки ги, подготвяме организма си за следващото натоварване. След това може да пристъпите към белтъчно ястие и накрая към месото. Днес не трябва да ядем пържоли, а ракията нека да е в минимални количества. 

След това може да изпиете по чаша вино, но в никакъв случай напиването да не завършваме с шампанско. Нашето кисело мляко е много добър фактор, който намалява риска от свръх мазното хранене.

Считам, че днес най-подходяща салата не са туршиите, а млечната“, каза още проф. Байкова. Според нея, най-добрата закуска е киселото мляко, смесено със сок от мандарина, портокал или грейпфрут.

След празниците в никакъв случай не мислете за рязко сваляне на килограмите, защото това е стрес за организма, добавя Донка Байкова. Тя съветва да се движим повече, за да не счупим кантара. 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft