Киселото зеле е храна, която е задължителна на трапезите ни през зимния сезон и ако прекалим с него, може да ни „натежи“ в стомаха. Според обяснението на известният професор-физиолог, д-р Деян Чубрило, важен е начинът, по който го консумираме.
Киселото зеле и киселите краставички са мощни антиоксиданти и пълни с витамин С, най-важното хранително вещество за укрепване на имунитета, което е особено важно през зимата.
Въпреки това, тази суперхрана и особено нейният сок, зелевата чорба , също могат да причинят храносмилателни проблеми , подуване на корема и газове...
Причината е, че ги консумираме по грешен начин, обясни проф.Чубрило.
„Който има газове, най-вероятно е от туршията и зелето. Ето как да пиете зелева чорба правилно , за да предотвратите газове:
Сложете една лъжица от зелевата чорба в чаша вода. Не бива да се пие концентрирана, защото не само ще предизвика газове, но може да причини и много по-сериозна чревна патология. Но ако я пиете разредена във вода, тя ще ни осигури достатъчно полезни бактерии“, казва професорът.
Той смята, че е най-добре първо да се тествате и да видите какво количество причинява проблем в червата ни. И ето как да го направите...
„Започнете с малко количество и то в комбинация с вода и след това, ако видите, че пак ви създава проблеми, не трябва да я използвате. Това е тест, който разкрива, че тънките черва не функционират правилно, тоест, че нямат достатъчно ензими.
Това се случва все по-често в наши дни поради модерния начин на живот. Затова първо приемайте малко количество и възстановете червата си и едва след това можете да ядете нормални количества“, заключи професорът.