Великденските празници са едни от най-разточителните по отношение на храненето. Дните са почивни и обикновено ги прекарваме пред огъващи се от ястия маси, при това с тежки храни – яйца, месо, козунаци.
Можем ли да се спасим от страданията на преяждането и как? Това ни отговори проф.
- Проф. Байкова, през идните дни със сигурност ни очакват трапези с изобилие от различни видове храни, които всеки си хапва на корем. Има ли вариант да се спасим от преяждането и да не си разваляме празника с коремни болки и неразположения?
- Препоръчвам на всяко семейство да празнува така, както е планирало. Само че, нека всяка домакиня раздели кулинарните си шедьоври на няколко етапа.
Да започнем със закуската, която включва дълго чакания топъл и уханен козунак. Хапнете си по парченце и го съчетайте с чаша чай – най-добре билков, или пък цитрусов фреш, който ще улесни храносмилането на тестото. Ако не можете без кафе – нека да е капучино с повече мляко, защото само чист кофеин възпрепятства приема на желязо, което изобилства в жълтъка на яйцето.
- Към козунака обаче има и яйце, нали?
- Борбата с яйцата може да отложим за 10 ч, когато всички в семейството вече са станали и се събират на масата. Отново препоръчвам да комбинирате приема с чаша чай или пък някакъв плод – портокал, например. Разреден айрян също е вариант.
- До колко яйца на ден можем да си позволим?
- До четири – но за целия ден, не само за едно хранене. На тези, които имат проблеми с жлъчката, не препоръчвам жълтъка, тъй като може да се стигне до възпаление и криза, нещо крайно нежелателно в празничните и почивни дни.
- Какво е позволено на трапезата за обяд?
- За ордьовър може да поднесем зелена салата и печени картофки или ориз, например. Подобни ястия обаче не трябва да се консумират заедно с месото. Нека след около 30-40 минути домакинята съобразително да прибере всичко в хладилника и едва тогава да поднесе агнешкото. То трябва да е студено и нарязано на тънки филийки, от които е отстранена лойта.
Не бива да косумираме огромни парчета месо. Агнешкото е мазно и ще повиши нивото на холестерол, ако го хапваме в големи количества. Не забравяйте, че ние сме гладни със зрението, а не със стомасите си.
- Ориз с месо не може. А как тогава да минем без дроб сармата?
- Избираме – или печено агнешко, или дроб сарма. И двете наведнъж в никакъв случай. Месото е добре да поднесем в комбинация с пресни зеленолистни – зелен лук, лапад, спанак, които помагат за по-бързо храносмилане. Тогава се понижава опасността.
- Ако въпреки всичко прекалим с хапването, а нямаме ензимни медикаменти и не ни се ходи на лекар, какво може да направим?
- Поне за 24 часа да спрем да ядем. При преяждане всички органи реагират едновременно – стомах, черва, жлъчка, черен дроб. Спазмите са болезнени, затова трябва да дадем време на стресирания и претоварен вече организъм. Наблегнете на течности – билкови отвари, чай от мента, лайка, липа, няма значение. Не се хранете!
- А тези, които цели 50 дни са били на пост, може ли веднага да се нахвърлят на яйцата и месото?
- В много малки количества – едно яйце, малка порция месо. Да не изключват плодовете и зеленчуците, с които организмът им е свикнал за този период. И най-вече, също да наблягат на течностите.