Проф. Донка Байкова: За всички, които започват постите-Неправилно постене ще ви направи дебели

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Проф. Донка Байкова: За всички, които започват постите-Неправилно постене ще ви направи дебели
12008
Снимков материал: pixabay.com
Проф. Донка Байкова: За всички, които започват постите-Неправилно постене ще ви направи дебели

Средно 2 килограма качват грешно постещите, докато се въздържат от консумацията на животински храни, което продължава до Великден. Специалистите по хранене споделят, че през това време много от хората трупат килограми поради прекомерно потребление на калорични въглехидратни храни.

„Много хора увеличават теглото си, тъй като заместват засищащите животински храни като яйца или сирене с тестени храни от бяло брашно, които често са мазни.

Това не е добре, особено вечер, когато гладът надделява, тъй като в същия момент тялото се стресира и няма време да ги разгради“, каза пред „Труд“ специалистът по хранене проф. Донка Байкова .
Тя посочи, че постите не са просто диета, а начин за пречистване и е добре, преди да ги започнат, хората да се подготвят.

„В момента температурите са променливи и благоприятстват за разпространението на простудни фактори, затова е важно да имаме силна имунна система. Ако някой не е в добро здраве, е необходимо да се консултира с лекар колко време е безопасно да пости“, каза още проф. Байкова.

По-думите й по време на въздържанието се понижават нивата на много важни хранителни елементи като белтъци, желязо и калций, затова е много важно да се консумира разнообразна храна.

„Дефицитни ще бъдат есенциалните аминокиселини – онези съставки на белтъка, които в една или друга форма липсват в различните растения, а са много важни за обновяването на клетките. Това изисква да комбинираме бобова и зърнена храна в един прием – дефицитната аминокиселина лизин в зърнените е добре представена в бобовите, а метонин е дефицитен в бобовите, но добре представен в зърнените и така балансираме качествения състав на растителния белтък и го доближаваме до този на месото“, обясни Байкова. Тя даде пример, че е добре да ядем заедно продукти като боб и хляб, леща и ориз, нахут и киноа или елда.„Хлябът е необходимо да бъде пълнозърнест, а не бял, тъй като обвивката на зърната има най-много биоусвояемо желязо, което традиционно набавяме от месото, рибата и жълтъка“, обясни диетологът.

Важно е да се консумират и дваж повече повече плодове и зеленчуци от обичайно – по 400 г на ден, тъй като помагат за усвояването на важни микроелементи.

„Важно е да пием чай всеки ден – черен или зелен, понеже помага за изчистването от токсините, които сме натрупали през зимата от консумацията на наденички и пържени меса“, каза още проф. Байкова.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft