Подсладителите,които производителите слагат масово в козунаците менте удрят в стомаха и нервите. Това обяви проф.
Козунаците ментета обичайно са на половин цена. Според Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, най-често преди празници в полулегални фурни се пекат козунаци, които съдържат оцветено тесто с добавка на подсладители.
„Истинският козунак най-лесно се познава по големия си обем и малкото тегло”, обясни тя. По думите й фалшивият козунак при разчупване не става на конци. „Затова наистина е най-добре да се купува козунак от малки фурни, в които сме сигурни за качеството му. Необходимо е да се внимава и с вносните продукти, които са с дълъг срок на трайност и крият рискове, защото в тях има консерванти”, предупреди Кукушева.
Радослав Петков, собственик на цех за сладкиши обясни, че е по-безопасно Великденския хляб да се произвежда с яйчен прах. „По този начин се намалява опасността в продукцията да попаднат заразени яйца”, уточни той. По думите му използването на оцветител не винаги означава риск за потребителя. „Важното е той да бъде от растителен произход”, добави Петков.
Според друг негов колега, който пожелал анонимност, най-често производителите намаляват разходите, като за козунаците използват само жълтъците от яйцата, а белтъците ги използват в направата на целувки.
Друг риск за потребителите преди Великденските празници са старите яйца. „Повечето от тях са докарани от чужбина и в България се преопаковат в полулегални цехове”, обясни Павлин Бързашки, управител на фирма за производство на яйца. Според него старите яйца са по-леки и се познават по това, че са по-лъскави. „Необходимо е да се внимава дали върху яйцата има допълнителна маркировка, че са само за топлинна преработка, а не за консумация. Важното е обаче да се гледат етикетите и да се купува от проверени магазини”, съветва той. По думите му най-често старите яйца идват от Полша, която е най-голям производител на продукта от бившите соцстрани