Проф. Донка Байкова предупреждава: Не докосвайте тези храни на морето, защото чревната инфекция в кърпа ви е вързана

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Проф. Донка Байкова предупреждава: Не докосвайте тези храни на морето, защото чревната инфекция в кърпа ви е вързана
26618
Снимков материал: pixabay.com
Проф. Донка Байкова предупреждава: Не докосвайте тези храни на морето, защото чревната инфекция в кърпа ви е вързана

Царевицата по плажовете става извънредно опасна, твърди експертът

Варената царевица, която се продава по плажовете, става изключително опасна на 3-ия час след сваряването й. Това предупреди уважаваната диетоложка проф.

Донка Байкова, цитирана от "България Днес"Тя предупреди, че става въпрос за продуктите, които се продават от казани и тенджери, а не тези, съхранявани в специални колички. "При тези високи температури на третия час след варенето започва бързо развитие на микрофлора (ешехирия коли и др.). Водата, в която е царевицата, вече не е стерилна и в нея се появяват патогенни микроорганизми. Всичко това е доста рисково и може да се стигне до чревни инфекции. Най-често варената царевица се яде от деца, а те лесно биха могли да се заразят", обясни проф. Байкова.

По нейни думи друг голям проблем е, че царевицата се докосва от продавачите с ръце или замърсени ръкавици, които са имали досег с околната среда.

Царевицата е добър източник на витамините В1 и В9 и внася в тялото най-вече минералите фосфор и магнезий. Неправилното й съхранение след варене обаче може да създаде много проблеми на туриста и да провали цялата му лятна почивка. "Трябва да сме внимателни и с храната, която приготвяме вкъщи. Тя трябва да се консумира до 2-3 часа след приготвяне, а след това задължително да е в хладилник. Остане ли на топло, може да е много опасна", каза още диетоложката.

От Българската агенция по безопасност на храните обявиха, че всеки ден до 9 септември ще правят проверки на храните, продавани по плажовете на летните ни курорти.

"Тази година има нарушения, но те не са фрапиращи и от такова естество, че да влияят директно на безопасността на храните и здравето на потребителите. Нека летуващите да пазаруват само от регистрирани обекти, а не от хора, които разнасят храни. Да не купуват царевица, която търговци носят в казани и тенджери по плажа. Има специални колички за варена царевица, да се пазарува от тях", посъветва началникът на дирекция "Контрол на храните" д-р Райна Иванова.

Експертът препоръча на туристите по морето и да не купуват сладолед и други храни, които се разнасят по плажа с хладилни чанти. Сигнали за нарушения потребителите могат да подават на горещия телефон на Българската агенция по безопасност на храните - 0700/122 99.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft