Проф. Донка Байкова разкри, каква е опасността от консумация на заразена с фипронил храна

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Проф. Донка Байкова разкри, каква е опасността от консумация на заразена с фипронил храна
4059
Снимков материал: pixabay.com
Проф. Донка Байкова разкри, каква е опасността от консумация на заразена с фипронил храна

Рискът от консумация на храна, заразена с фипронил, в България е нищожен. Това коментира проф.

Донка Байкова , специалист по хранене и диететика, във връзка с внесените у нас 500 кг яйчен жълтък на прах, замърсен с инсектицида фипронил, цитирана от "Фокус". Тя коментира, че инсектицида има неблагоприятен ефект върху човешкото здраве, но само при предозиране.

„Ако това бяха яйца, за да очакваме някакви рискове за здравето, трябва едно дете в един хранителен прием да има поне 2 яйца, а един възрастен - 6 яйца.

В случая се касае за прах от яйчен жълтък. Това е субстанция от яйцата 1 към 10. Тя е изсъхнала, с по-малко водно съдържание, но само от жълтъка на яйцето“, обясни Байкова.  Тя каза още, че не е възможно до нас да достигне заразена пратка от яйца, защото тяхната трайност е от 28 дни, а инцидентът датира от месец март.

Байкова допълни, че продуктите у нас, заразени с фипронил, са иззети или поставени под забрана, а същевременно се извършва и проверка, така че рискът от консумация на заразен сладолед или майонеза е минимален. По думите й вложените количества от въпросния заразен продукт са минимални, така че при консумация на един сладолед или една лъжица майонеза това не би имало последствия за здравето ни. 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft