Проф. Донка Байкова съветва: След голямото преяждане направете това, ако искате да не качите излишни килограми

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Проф. Донка Байкова съветва: След голямото преяждане направете това, ако искате да не качите излишни килограми
90014
Снимков материал: pixabay.com
Проф. Донка Байкова съветва: След голямото преяждане направете това, ако искате да не качите излишни килограми

По думите ѝ би било стрес за тялото, ако след този период през целия работен ден останем гладни

Първият възможен ден след празниците е необходимо да минем на по-леки храни. Това каза проф.

д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диететика и ръководител на катедра „Превантивна медицина” във Факултета по Обществено здраве на Медицински университет – София, в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с храненето по Коледа и Нова година, както и за плавното преминаване към нормално хранене след 40-дневният Рождественски пост.

„Със сигурност започваме с някаква цитронада, направена от нас и обилно количество вода, с лимонов сок, прясно изцеден и с мед, с някакъв джинджифил или мента добавка, за да отмива остатъци от предишни хранения и да пречистим стомашно-чревния си тракт“, каза тя. По думите ѝ би било стрес за тялото, ако след празничен период през целия работен ден останем гладни.

„Тази рязка промяна би се отразила на кръвната захар и налягане и биотонуса. Ще се чувстваме дискомфортно. Нашата препоръка е първият ден след празниците да бъде евентуално на леки белтъчни храни, дали на кисело мляко в добавка към зеленчуково ястие, примерно спанак с кисело мляко, зелен фасул с кисело мляко, таратор с кисело мляко или пък един миш-маш със сезонни зеленчуци или консерва от червена чушка-капия“, каза проф. Байкова.
 

Тя обясни, че следващите няколко дни бихме могли да направим и тридневен разтоварителен период с изобилие в присъствието в такъв ден на плодове и зеленчуци под различна форма. „Може и зеленчукова супа, салата, печено зеле на фурна или броколи, за да имаме фибри, витамин С за черния ни дроб, който е антиоксидант, сяра в зеленчуците, които ще подберем.

Сяра има в моравото цвекло, в групата на кръстоцветните зеленчуци – зеле, броколи, брюкселско зеле . По този начин ще подпомогнем детоксикацията, т.е. черният дроб ще може да разреди мазнините, да възстанови своя гликоген и да имаме едно алкализиране на вътрешната среда на организма. Това означава много богато присъствие на минерали с положителна валенция, т.е. да усилим диорезата, да излъчим разградните продукти на белтъчната обмяна, които са най-натоварени в празничните периоди“, допълни проф. Байкова.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft