По думите ѝ би било стрес за тялото, ако след този период през целия работен ден останем гладни
Първият възможен ден след празниците е необходимо да минем на по-леки храни. Това каза проф.
„Със сигурност започваме с някаква цитронада, направена от нас и обилно количество вода, с лимонов сок, прясно изцеден и с мед, с някакъв джинджифил или мента добавка, за да отмива остатъци от предишни хранения и да пречистим стомашно-чревния си тракт“, каза тя. По думите ѝ би било стрес за тялото, ако след празничен период през целия работен ден останем гладни.
„Тази рязка промяна би се отразила на кръвната захар и налягане и биотонуса. Ще се чувстваме дискомфортно. Нашата препоръка е първият ден след празниците да бъде евентуално на леки белтъчни храни, дали на кисело мляко в добавка към зеленчуково ястие, примерно спанак с кисело мляко, зелен фасул с кисело мляко, таратор с кисело мляко или пък един миш-маш със сезонни зеленчуци или консерва от червена чушка-капия“, каза проф. Байкова.
Тя обясни, че следващите няколко дни бихме могли да направим и тридневен разтоварителен период с изобилие в присъствието в такъв ден на плодове и зеленчуци под различна форма. „Може и зеленчукова супа, салата, печено зеле на фурна или броколи, за да имаме фибри, витамин С за черния ни дроб, който е антиоксидант, сяра в зеленчуците, които ще подберем.
Сяра има в моравото цвекло, в групата на кръстоцветните зеленчуци – зеле, броколи, брюкселско зеле . По този начин ще подпомогнем детоксикацията, т.е. черният дроб ще може да разреди мазнините, да възстанови своя гликоген и да имаме едно алкализиране на вътрешната среда на организма. Това означава много богато присъствие на минерали с положителна валенция, т.е. да усилим диорезата, да излъчим разградните продукти на белтъчната обмяна, които са най-натоварени в празничните периоди“, допълни проф. Байкова.