Ленът е една от първите култури, които започва да отглежда човекът. Нашите предци са го сеели не само заради влакната, които извличали от него, за да изработват облеклата си, но широко са използвали и семената му в храната си.
Впоследствие обаче растението загубва своето значение като лечебно средство. И едва през последното десетилетие интересът към него се възроди и за лененото семе започна да се говори като лекарство срещу много от болестите на ХХІ в. А и модата се сети за натуралните ленени тъкани и все по-често по прет-а-портетата виждаме скроени от тях изискани тоалети.
Много страни по света днес продължават да изследват влиянието на лененото семе върху човешкото здраве, като здравните министерства в САЩ и Канада например препоръчват ежедневната му употреба в храната. В Канада го смятат не само за хранителна добавка, но и го третират като отделен хранителен продукт.
Съставът на семената на влакнодайното растение е толкова богат, че е много трудно да бъде описан напълно. Както бе изяснено в хода на последните научни изследвания, те се явяват ценен източник на полиненаситени мастни киселини – омега 3 и алфа линолева киселина, които защитават човешките клетки от възникването на ракови заболявания, потискат нарастването на съществуващите вече тумори и подобряват значително работата на имунната система. В тях се среща и голямо количество растителни влакна, които пък буквално извличат вредните вещества от червата и засилват перисталтиката им. Те ни защитават от коварната атеросклероза и спомагат за редуцирането на телесната маса.
При редовната си употреба лененото семе подобрява работата на бъбреците, щитовидната жлеза и стомашно-чревния тракт, защитава от появата на тромбози и намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Покрай всичко останало, то притежава силни овлажняващи и антибактериални свойства. Използва се широко и като отхрачващо, слабително и противовъзпалително средство.
Много полезно е и лененото масло, което помага да се намали нивото на холестерина в кръвта и да се повиши еластичността на кръвоносните съдове. Това, от своя страна, предотвратява появата на инфаркт на миокарда, хипертония, исхемична болест на сърцето, като снижава и риска от получаването на инсулт.
Лененото масло и лененото семе подобряват чернодробната функция и са особено ценни при лечението на колит, гастрит, запек и пр. Те проявяват силно противопаразитно действие.
Плюс всичко това премахват възпалението при подагра и фиброзно-кистозна мастопатия. Намаляват и отоците в ставите, като в същото време намаляват рязката и силна болка в тях. Употребата на тези продукти спомага за нормализирането на водния обмен в организма и оказва ценна помощ в периода на климактериума при жените.
Лененото масло се прилага успешно при лечението на акне, екземи, розацея и слънчеви изгаряния. Любопитно е да се отбележи, че то и лененото семе ефективно се борят със стреса и невралгията, а също и с такива тежки заболявания като Паркинсон, диабет и множествена склероза.
Ленът е богат на витамините Е, бета-каротин, D, E, K, C, H, PP; на минералните вещества и микроелементи калий, калций, магнезий, натрий, сяра, фосфор, хлор, бор, ванадий, желязо, йод, кобалт, мед, манган, молибден, никел, селен, хром, цинк и т. н., на повече от 20 незаменими аминокиселини и белтъчини; на глюкозиди, слизести вещества, нишесте и натурални захари.
За профилактика и поддържане на добро здраве лененото семе може да се приема цяло или смляно и да се добавя ежедневно в храната по 5 г в денонощие, а като лечебно средство се взима по 50 г на ден в продължение на месец или ако заболяването е тежко – и повече.
Рецепта с лен за отслабване : През първата седмица се приема смес от 100 г кисело мляко и 1 ч. л. смляно ленено семе.
През втората седмица към същото количество мляко се слага 2, а през третата седмица 3 ч. л. ленено семе на прах.
Рецепта при хроничен запек : Всяка вечер се пие по 1 чаша непрецедена настойка от ленено семе, получена от 1 ч. л. ленено семе, накиснато в 1 чаша вряла вода.
Рецепта за прочистване на организма от радионуклеиди : Взимат се 2 чаши бял (светъл на цвят) мед и по 1 чаша ленено семе и сок от зелените части на блатен тъжник. Сместа се вари на водна баня, докато се сгъсти. Приема се по ½ ч. л. 1 час след хранене, като се задържа в устата, преглъщайки отделяните слюнки, докато не се разтопи сама. Съхранява се в хладилник.
Рецепта с ленено семе за прочистване на бъбреците : Една пълна чаена лъжичка ленено семе се залива с 200 мл вода, кипва се и от получената отвара се пие по 100 мл на всеки 2 часа в продължение на едно денонощие.
Рецепта срещу захарен диабет и възпаления на пикочния мехур : Ленени семена се смесват с равни количества бобени шушулки (на които са извадени зърната), листа от черна боровинка и слама от овесени стъбла (възможно е да се заменят със зелени стръкове овес, събрани и изсушени във фаза изметляване). За приготвянето на настойката от тази смес се взимат 3 с. л. и се заливат с 3 чаши гореща вода. Кипват се на бавен огън за 15 минути, след което се охлаждат и прецеждат. Цялото количество се разделя на три части, всяка от които се изпива на три пъти през деня по време на ядене. За ефективността на лечението се съди по изчезването на жаждата и сухотата в устата. В зависимост от състоянието на болния, приеманото количество или броят на приемите може да се увеличи или намали.
Рецепта при изгаряния и кожни заболявания : Взима се 20 г ленено семе на прах и се смесва с вода. Слага се да кипне и се поставя като компрес върху наранените повърхности. Стритото ленено семе може да се насипе в марлена торбичка, която да се пусне за 10 минути в гореща вода, и после да се сложи върху болното място, докато напълно изстине.