Любителите на тънките мезета най добре знаят, колко вкусни са домашно приготвените луканки, пастърма и суджуци.
Консумацията на сурово месо, обаче крие рискове, напомнят медиците. За болестите, причинени от тези деликатеси, разказа в "Пулс" по NOVA NEWS проф.
"За 2020 г. имаме само 2 взрива на инфекции от трихинелоза", изтъкна тя. Проф. Райнова посъветва любителите на „вълчо мезе“ да избягват месо и месни продукти от нерегламентирани източници, а да имат доверие само на големите търговски вериги с проверени колбаси.
Тя препоръча също на ловците преди да консумират месото, да го дадат за изследване. Същото важи и за домашните ферми.
БАБХ и НЦЗПБ могат да изследват домашните луканки и суджуци, но трябва да се направи преди да започнат да се правят, иначе трябва да се изхвърлят.